803

Smirnov respinge un stat comun cu R. Moldova invocand vointa poporului

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca Transnistria si Republica Moldova nu pot forma un stat comun, iar negocierile ar trebui sa vizeze normalizarea relatiilor lor, intr-un raspuns la interviul acordat de presedintele moldovean, Vladimir Voronin. Smirnov il acuza pe Voronin si de idei nerealiste. El a precizat ca a izbucnit in ras atunci cand a citit strategia omologului sau moldovean pentru reglementarea diferendului transnistrean.Liderul transnistrean a precizat ca viitoarele negocieri se vor concentra pe normalizarea relatiilor bilaterale, scrie Tiraspol Times, in editia online.Intrebat daca este dispus sa sa solutioneze conflictul transnistrean impreuna cu Voronin, a invocat vointa poporului. "Cine spuneti ca ar trebui sa decida acest lucru? Cine trebuie sa isi normalizeze relatiile? Raspunsul meu: Poporul moldovean si transnistrean, iata cine", a declarat el."In avion (...), am citit acel interviu cu Voronin. Si am ras atat de tare, incat stewardesele au venit la mine si am comentat pe seama lui. Nu au decat un singur obiectiv: sa indeparteze Transnistria de Rusia. Avem insa peste 100.000 de persoane cu pasapoarte rusesti. Avem chiar si un stil de educatie de tip rusesc, spre deosebire de sistemul romanesc utilizat de Republica Moldova", a adaugat el."Republica Moldova incearca sa stea pe doua scaune in acelasi timp. Mai intai, se indreapta spre NATO, Uniunea Europeana si GUAM (o alianta militara creata de Statele Unite pentru contracararea influentei ruse la granitele sale). Cand i-a fost oferit un alt scaun, se indreapta spre Rusia", a explicat Smirnov.Potrivit lui, vointa alegatorilor, aceea de a nu exista un stat comun cu Republica Moldova, trebuie respectata. "In Transnistria, pur si simplu nu mai exista sperante in Voronin. In 2006, am pus o intrebare clara la referendum: Ar trebui sa ne unim cu Republica Moldova sau ar trebui sa ramanem pe cont propriu? Circa 97 la suta dintre alegatori au ales: vrem sa traim independent. Dupa aceea, am intrebat directia in care ar trebui orientata politica noastra: Spre NATO si Uniunea Europeana, sau spre Rusia? Aproximativ 97 la suta au raspuns: sa consolidam relatiile cu Rusia. Pentru noi, acest lucru este lege", a declarat el.Intrebat daca ar putea exista un stat comun cu Republica Moldova, el a raspuns ca nu. "Nu poate exista un stat comun cu Republica Moldova, si poporul nostru a spus acest lucru foarte clar", a precizat liderul.
0