ce bem? ceai negru sau ceai verde?
Ceaiul este o bautura atat de apreciata incat este cea mai consumata din lume dupa apa. Este atat de indragita incat a intrat in folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cat de iubit este ceaiul : “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai”.Chiar si atat si tot ar trebui sa consideram aceasta bautura drept esentiala pentru sanatatea noastra. Multe cercetari s-au facut pentru a demonstra cat de eficient este un ceai, de ce ar treui sa bem ceai si, mai ales, ce fel de ceai ar trebui sa bem.Dar mai intai ar trebui sa lamurim ce inseamna a bea un ceai. Daca va imaginati ca ceaiul reprezinta orice infuzie din plante, atunci va inselati. Ceaiul este o planta in sine si este clasificat in mai multe tipuri: ceai alb, ceai verde, ceai negru, etc. Este cultivat mai ales in China si Japonia, dar, cum aceasta infuzie de ceai s-a raspandit pe tot Globul, planta se mai cultiva si in Brazilia, Argentina, in zonele tropicale si subtropicale. Extrem de ceruta, extrem de populara, planta in sine sta la baza unei intregi industrii.Cat de buna este insa pentru sanatatea noastra? Sa vedem cateva dintre informatiile stiintifice pe care le avem la dispozitie. In acest articol vom compara doua dintre cele mai populare plante de ceai: ceaiul verde si cel negru. Totul pentru a descoperi daca merita sa ne oprim 10 minute din ritmul nostru trepidant pentru a savura o bautura extraordinara.Diferente intre ceai verde si ceai negru.Prin ce se diferentiaza ceaiul vrede de cel negru in afara de culoare? In primul rand prin modul de obtinere.Ceaiul verde se obtine prin doua metode. Metoda traditionala japoneza pregateste ceaiul verde prin expunerea frunzelor la abur. Metoda chinezeasca creeaza ceaiul prin gatire uscata in tigaie. Pentru a impiedica procesul de oxidare, ceaiul este procesat in maximum doua zile dupa culegere si astfel planta ne daruieste acea culoare verde-pal, atat de delicata. Aerul fierbinte la care sunt expuse frunzele plantei face ca procesul de fermentare sa nu aiba loc.Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul negru este este creat prin oxidarea completa a frunzelor inainte de a fi uscate. Cand procesul de oxidare este complet, frunzele se incalzesc si sunt sortate in functie de calitate. Culoarea neagra a frunzelor este data de aceasta oxidare completa pe care o sufera planta.In Japonia perioadei Kamakura, un calugar numit Eisai evidentiaza in 1211 efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai”: “Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga.” Dar, ne-am obisnuit ca inainte de a crede niste pareri ale unor oameni, sa ascultam de stiinta si de studiile facute de catre cercetatori. Stiinta este intotdeauna mult mai aproape de adevar.Efectele benefice ale ceaiurilorCeaiul verde si cel negru previn si trateaza foarte multe afectiuni, avand o mare valoare medicala. Iar cercetarile din ultimii ani au dovedit-o deseori.Se considera ca ceaiul verde are mai multe beneficii decat ceaiul negru, iar aroma sa atat de delicata, poate cea mai delicata din toate ceaiurile, este extrem de apreciata. Ceaiul verde contine foarte putina cofeina, fiind cel mai putin riscant ceai clasic in conditii de consum ridicat. De fapt, acest lucru il diferentiaza de ceaiul negru: continutul de cofeina. Cofeina este cea care face diferenta, de cele mai multe ori.Ceaiul verde contine fluorina, iar riscul aparitiei cariilor scade dramatic cu aproximativ 50%. Vi se pare putin? Ganditi-va ca ori de cate ori mestecati o guma, inghititi minim 12 E-uri nu foarte benefice organismului dvs.Femeile vor fi incantate sa afle ca ceaiul verde blocheaza radicalii liberi, previne si combate cancerul de piele, atunci cand se consuma 4-5 cesti pe zi. Probleme digestive avem cu totii, datorita vietii dezordonate pe care o ducem. Ceaiul verde este recomandat in cazuri de constipatie cronica, linisteste durerile de stomac si este foarte bun in timpul procesului de digestie.Si aceasta nu este totul. Reduce nivelul colesterolului si riscul pentru anumite tipuri de cancer cu 60%. Sistemul nostru imunitar este intarit de taninul din compozitia ceaiului. Alte substante active precum catechina, theanina si saponina ajuta la tratarea unor afectiuni ale prostatei si ajuta in mentinerea siluetei. Cel mai observabil efect si cel mai dorit este inviorarea organismului, combaterea somnolentei, a oboselii. Ceaiul verde este cu adevarat o planta incredibila, de care trebuie sa profitam cat mai mult.Dar, sa nu uitam de celalalt soi de ceai: ceaiul negru. Trebuie sa recunoastem ca ceaiurile negre au mai multa cofeina decat cele verzi, dar continutul este mai mic decat cel al cafelei. Este adevarat ca acest lucru il face mult mai popular. Efectele stimulatoare sunt mult mai evidente. Cu toate acestea, ceaiul negru este un foarte bun protector al organismului impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.Cei care au o tensiune mica, sunt hipotensivi, ar trebui sa bea acest ceai, caci este un foarte bun stimulator cardiac. Excelent in problemele digestive, ceaiul negru trebuie sa fie extrem de iubit de catre femei: fiind un emulsificator pentru grasimi, ajuta foarte mult in reglarea greutatii corporale. Probleme cu rinichii? Ceaiul negru are o actiune diuretica si alaturi de cel verde este extrem de apreciat in aceste cazuri.Atat ceaiul verde, cat si ceaiul negru este bogat in vitamine si saruri minerale. Printre acestea, cea mai importanta este vitamina C. Consumand zilnic de 2 - 3 cesti, se asigura un aport important de vitamine ca B1, B2, B6, acid folic. Inlocuiti oricand cafeaua cu un ceai verde sau unul negru. Ambele sunt mult mai sanatoase, iar organismul dvs. poate profita de avantajele acestora.Efecte neplacute ale ceaiurilorAti putea spune ca orice ceai, verde sau negru, trebuie sa aiba si contraindicatii. Este un lucru normal. Hipertensivii nu trebuie sa consume in exces. Nu uitati, ceaiurile contin cofeina. Ceaiul verde nu are multa cofeina, are chiar cea mai putin cantitate de cofeina. Hipertensivii pot sa bea o ceasca pe zi, cu o conditie: intrebati-va medicul cardiolog daca va da voie.In ultima vreme, tot mai multe persoane, mai ales cele tinere au probleme de asimilare a calciului. In aceste cazuri, este bine sa evitati ceaiul negru. Contine cea mai mare cantitate de cofeina. Persoanele care au probleme cu calciul se simt slabite dupa ce beau ceai negru. Iar daca in acel moment, calciul se afla la limita inferioara, acestea pot sa aiba ameteli sau, mai grav, senzatii premergatoare pierderii cunostiintei.Cu toate acestea, nu ocoliti ceaiurile. Au extrem de multe efecte benefice. Sunt adevarate farmacii, iar organismul nostru poate beneficia de ceea ce ele ne ofera. Orpiti-va cateva minute si savurati aceasta bautura. Dar nu uitati niciodata: nu exgerati. Extremele sunt intotdeauna periculoase pentru trup si suflet. Transformati bautul ceaiului intr-o experienta de viata, intr-un moment de liniste, calm si relaxare.