Baian, da nar strika sva amintit
E-urile – fiti atenti la ambalaj!Cotidian National Nr.200829 din 20 februarie 2008In viata de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atat de “firesti”, incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care acestea il reprezinta in mod real. Sa fim sinceri - cati dintre noi arunca o privire asupra ambalajului unui produs alimentar, manati de gandul de a afla ce contine acel produs? Desigur, aproape fiecare stie ca exista „E-uri”, dar putini sunt interesati de efectele acestora asupra sanatatii. Aditivii alimentari sunt definiti drept orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine, avand sau nu o valoare nutritiva, dar care este adaugata intentionat in produsele alimentare pe parcursul procesului de prelucrare, preparare, ambalare, transport sau depozitare a produselor alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera “E” simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate acestea, cititi cu atentie ce scrie mai jos - s-ar putea sa va uitati de mai multe ori la ambalaj inainte de a manca ceva! In acest context, rapoartele organizatiilor internationale arata ca mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul trei, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.E-urile sintetice sunt cele mai periculoase pentru sanatateAditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, dintre care cele mai raspandite sunt: - edulcorantii - pentru indulcirea produsului alimentar; - colorantii - pentru a schimba sau a da culoare; - acidifiantii - dau un gust usor acid; - corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea produsului; - emulgatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare; - conservantii - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor; - corectorii de gust si de miros – schimba sau imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor; - propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje; - antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, fiind demonstrata existenta legaturii directe intre consumul anumitor aditivi si aparitia tumorilor maligne si benigne. Cei mai periculosi pentru sanatatea organismului sunt cei de sinteza, adica cei obtinuti prin procedee chimice nenaturale. Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate de consumat, sunt margarina vegetala, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulceturile. Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf - Germania, despre efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul. Prezentam in continuare, lista “E”-urilor considerate de specialistii oncologi drept deosebit de periculoase.E-uri periculoase: - E 320, E 321, E 211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni; - E 251 - nitrat de sodiu, cancerigen; - E 252 - nitrat de potasiu, cancerigen; - E 123, E 239 - sunt posibili cancerigeni; - E 621 - glutamat de sodiu - se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe musculare; - E 127 - eritrozina, colorant rosu pentru sucuri si alte alimente, provoaca mutatii genetice; - E 102 - tetrazina, colorant galben pentru bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic; - E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477, E 120, E 127-potential cancerigen incert; - E 141, E 160 - alergogene; - E 220, E 221, E 222, E 223, E 224 - produc boli intestinale; - E 230, E 231, E 232, E 233 - produc boli de piele; - E 200 suprima din organism vitamina B12; - E 320, E 321cresc colesterolul; - E 311, E 312 ataca sistemul nervos;E-uri „bune”: - E 306 - tocoferolul sau vitamina E este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor; - E 407 - caragenanul, emulsifiant natural; - E 322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata; - E 421 - manitolul, utilizat in cofetarie; - E 300 - riboflavina sau vitamina B2; - E 140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarie, colorarea pastelor de dinti si unor produse cosmetice. Vitamina C din unele produse, foarte multe, de altfel, este, de fapt, acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala (mai bine luati o lamaie!).Rodica SAJIN