812

Un cetatean al Republicii Moldova a fost batut si dus intr-o directie necunoscuta de catre “vamesii” transnistrieni

La 5 februarie curent asa-numitele organe vamale si cele de securitate din regiunea transnitreana au atacat pe teritoriul satului Varnita, raionul Anenii Noi doi cetateni ai Republicii Moldova, care intentionau sa comercializeze produse agricole. Este vorba de fratii Petru si Viorel Panteleiciuc din satul Grimancauti carora le-au fost sustrase, in mod deschis, telefoanele mobile, banii, actele, automobilul si cele patru tone de cartofi. Cei doi aveau toate actele necesare, eliberate de Primaria Varnita si alte institutii legale. Potrivit Asociatiei “Promo-Lex” motivul atacului a fost chemarea colaboratorilor de politie din Varnita la fata locului. In urma incidentului una dintre victime a fost maltratata, incatusata si transportata intr-o directie necunoscuta. Petru Panteliciuc povesteste ca in acea zi el si fratele sau comercializau cartofi pe teritoriul satului Varnita. La un moment dat de ei s-a apropiat un asa-numit „vames” transnistrean care le-a cerut actele. Cei doi au refuzat insa sa le prezinte. Drept urmare „vamesul”, a chemat inca trei colegi, doi barbati si o femeie. “Toti erau imbracati in civil dar au prezentat legitimatii de colaboratori ai organului de securitate transnistrean. Atunci cand le-am spus ca am solicitat ajutorul colaboratorilor politiei din Varnita si ca acestia trebuie sa apara, cei trei au inceput sa-l bata pe fratele meu si sa-l urce fortat in masina lor. Vazand ca nu pot sa-l ajut a inceput sa fug. Pe drum m-am intalnit cu politistii din Varnita, cu care m-am deplasat la Comisariat pentru a scrie plangere. Mai tarziu am fost anuntati ca masina cu cartofi a fost luata de politistii transnitrieni si dusa intr-o directie necuoscut, desi acolo ramase-se un politist din Varnita”, povesteste Petru. Potrivit lui Ion Manole, presedintele Asociatiei „Promo-Lex”, pana in prezent se stie doar din surse neoficiale ca Viorel Panteliciuc a fost condamnat la trei zile de arest pentru opunere de rezistenta „organelor vamale” si ca acesta urmeaza sa fie eliberat in dupa-amiaza zilei de astazi. Cu toate acestea, reprezntantii Asociatiei afirma ca pe numele celor doi barbati pot fi fabricate alte dosare penale. “In timp ce il bateau pe fratele meu, doamna ne-a amenintat ca daca nu vom face ceea ce spun ei ne putem trezi cu niste patroane, droguri prin buzunare”, a marturisit Pentru Panteleiciuc. Ion Manole, presedintele „Promo-Lex” considera ca astfel de incidente sunt create artificial, pentru a manipula opinia publica si pentru a folosi anumite victime drept monede de schimb in cadrul negocierilor. In acest context, conducerea organizatiei se intreaba daca sunt justificate cheltuielile din bugetul R. Moldova pentru intretinerea aparatului Comisiei Unificate de Control”, care a refuzat sa se prezinte la locul incidentului. Ion Manole sustine ca dupa eliminarea Romaniei din formatul de negocieri, actiunile autoritatilor constitutionale au devenit inutile si impotente in solutionarea conflictului transnistrean. De asemenea, liderul Asociatiei pune la indoiala eficienta organelor de drept din zona de securitate si in special a politiei din Tighina, in situatia in care pe teritoriul Comisariatului de politie din acest oras exista tehnica militara si militari rusi, iar drapelul R. Moldova de pe sediu si inscriptia de la intrare lipsesc. Asociatia “Promo-Lex”, care a investigat si monitorizeaza evolutia situatiei, sustine ca acest fapt demonstreaza o data in plus ca libertatea si siguranta persoanelor in zona de securitate in regiunea transnistreana nu sunt respectate si asigurate. Astfel, in opinia reprezentantilor Asociatiei, actele internationale senate de Moldova si Rusia raman a fi pur formale si sustrag atentia opiniei publice de la numeroase cazuri si situatii de violare a drepturilor fundamentale ale omului. ----------------Iaca asa oameni buni, ocupantii transnistreni au inceput sa faca ordine la noi in taraMoldovanu prost sta si tacedegraba ocupantii transnistreni vor pune un post vamal in Anenii-Noi
0