850

Examen de moldoveni

Ieri am discutat ideea presedintelui Voronin de a acorda cetatenie moldoveneasca celor 10 milioane de moldoveni din Romania. Cand l-am auzit, citat de Moldpres, nu-mi venea sa cred urechilor. Unde sa incapa atatia moldoveni pe metru patrat? Si daca se declara moldoveni toti cei 22 milioane de romani? Cum o sa-i recunoastem pe moldovenii adevarati si pe romanii care se dau drept moldoveni?- Sa le organizam examen, propuse timid liceana Ala. Celor care vor raspunde, sa li se acorde cetatenia moldoveneasca, iar cei care nu raspund, sa nu fie admisi.- Dar ce intrebare sa le punem ca sa poata raspunde numai moldovenii, iar romanii sa esueze ca mamiferele pe gheata?Toti nebunii si-au pus creierii in miscare si iata produsul lor in ordine cronologica:Unde se afla Globul Moldovei? De la care buhai incepe patria? Care este denumirea corecta a limbii noastre? Cate grade are circumferinta moldoveneasca? De la care rasarit vine lucoarea? Pe unde ies gazele? Cine-i Eugenia Ostapciuc? Unde se afla Cuba Europei? Care deputat a scris o carte de istorie cu ajutorul xeroxului? Cine a coborat din copaci si a instaurat stabilitate in tara si Europa? Unde se afla uzinele de beton armat din Chisinau si cate sunt ele? De ce se supara Rosca cand este intrebat despre Istoria Romanilor? Cine e Prometeul Moldovei? Cine e Vasile Zgardan si de cate ori le-a adus el moldovenilor focul sacru? Cine e cel mai norocos om de afaceri din R.Moldova? Cine e restauratorul principal? Cine e urmasul lui Stefan cel Mare? Cine-i viceministrul care il premiaza pe seful sau Tvircun? Cine-i consilierul prezidential special? Cine stie totul? Cine dirijeaza transportul in Chisinau? Cine l-a furat pe Cubreacov? Cine a pradat fabrica „Bucuria”? Cine suge Caramela Culturii? Cine e cel mai inalt presedinte de Parlament? Cum se numeste televiziunea PCRM? Dar cea PPCD? De ce „Flux”, „Comunistul” si „Moldova Suverana” sunt ziare europene?- Fratilor, dar daca moldovenii de peste Prut nu vor vota in alegerile parlamentare cu PCRM si PPCD? – interveni Caltanar, netezindu-si cravata portocalie patata cu suc de rosii.In salon se facu liniste, incat puteai sa auzi cum zboara ciorile deasupra primariei Chisinaului.- Cum sa nu voteze cu PCRM? – se intreba sanitara Vera? - Daca nu vor vota comunistii, inseamna ca nu-s moldoveni!- Si daca voteaza pentru alianta DA a lui Basescu si Tariceanu, cum au votat in Romania? – intreba cu competenta Sobcor.Acuma stau si ma gandesc: daca alianta DA castiga alegerile in Parlamentul RM, si Basescu devine presedinte al Republicii Moldova, cine va initia procedura de suspendare a lui Basescu? PSD-ul lui Iliescu si Geoana, PPCD-ul lui Iurie Rosca sau PCRM-ul lui Voronin, sau toti impreuna?
0