Moldoveni de la moldovan si moldoveni de la moldovean
Ieri am discutat despre moldoveni si moldoveni. Despre moldovenii pluralului de la moldovan si moldovenii pluralului de la moldovean. Ca detinator constiincios de bonuri patrimoniale, m-a bucurat nespus faptul ca organizatia moldovenilor din Rusia, numita melancolic Patria Moldova, lupta in patria lor noua, tot mai fioroasa, impotriva romanizarii patriei lor mioritice. Gandul ca, in loc sa bea votca de secara, niste moldoveni plecati demult din patrie se gandesc la viitorul meu autohton ma umple de optimism curat. Sa murim de foame, dar sa nu luam pasapoarte romanesti, caci cum sa ramai moldovan, daca ai pasaport romanesc? Cu pasaport rusesc poti sa spui ca esti moldovan, dar cu pasaport romanesc trebuie sa spui ca esti moldovean. Ceea ce nu e una si aceeasi. „Moldovan e una, iar moldovean e alta”, preciza Sobcor. Moldovan inseamna ca te tragi de la Stefan cel Mare moldovenesc, de dincoace de Prut, iar moldovean ca te tragi de la Stefan cel Mare romanesc, de dincolo de Prut. Stefan cel Mare moldovan il are urmas pe Voronin, iar Stefan cel Mare moldovean, pe Basescu si pe Vacaroiu.„Dar de ce nu e periculoasa rusificarea si e periculoasa romanizarea?”, se interesa, naiv ca arama, Caltanar, fluturandu-si cravata portocalie patata cu suc de rosii.„Rusificarea nu e periculoasa fiindca se vede, daca te rusifici, incepi sa vorbesti si toata lumea observa ca ai calcat pe grebla. Cand te romanizezi, nu observi, ba dimpotriva, ar putea sa-ti placa, incepi sa vorbesti moldoveneste tot mai bine si mai bine si nu-ti dai seama cand incepi sa vorbesti romaneste, ca in saloanele burgheze de la Bucuresti. Cum te imbeti pe neobservate, mai ales band un vin bun, bei, bei si dimineata te trezesti beat, asa-i si cu romanizarea, vorbesti, vorbesti moldoveneste si te trezesti vorbind romaneste ca Andreea Marin sau Marcel Pavel. Pericolul e ca poti sa te romanizezi citind carti moldovenesti, nu numai pe Creanga sau Eminescu, dar pe orice scriitor moldovan, chiar si pe Druta, oricat s-ar socoti el moldovanul moldovenilor. Il citesti si te romanizezi. Asa ca orice moldovan adevarat trebuie sa se rusifice cat mai repede, incheie Sobcor. Discutia s-a incheiat cu adoptarea unei scrisori de sprijin a initiativei patriamoldovenilor din Rusia, pe care am trimis-o presedintelui moldovan Vladimir Voronin.Acuma stau si ma gandesc, daca nu cumva m-am romanizat si eu fara sa stiu, si ceea ce am scris mai sus am scris nu in moldoveneste, dar in limba romana? Am putea ajunge cu toti moldovenii de la pluralul moldovanului sa incepem sa vorbim romaneste ca moldovenii de la pluralul moldoveanului. Nenorocirea e ca nu vom sti niciodata ca aceasta nenorocire ni s-a intamplat sau ni se poate intampla in orice clipa. Sa traiesti fara sa stii ce se petrece cu tine! Mai tragica soarta nici ca se putea!