814

Razgandonin

Ei si ce daca vorbim aceeasi limba? Limba este identica din intamplare si ne intelegem din intamplare, fiindca taranii nostri n-au fost suficient de harnici sa invete limba lui Lenin si sa uite de limba lui Creanga. Nu se compara Creanga cu Lenin! Si nici Eminescu!„Daca Basescu o sa ceara banii inapoi, pentru cladirile cumparate la Balti si Cahul, Voronin sa nu-i deie! Sa ramana cladirile goale!” – striga sanitara Vera. „Sa steie moldovenii acasa in Moldova cea frumoasa, sa nu se duca nicaieri. Prea s-au alintat ei. Noi am trait pe vremea foametei din ‘46-47 si nu ne-am dus nicaieri. Am mancat troscot, ghinda, dar n-am emigrat, am ramas patrioti. Pe cand acuma, lumea s-a facut gingasa nevoie mare. O saptamana nu poate rabda flamanda, fara pizza ori hamburger” - spuse revoltat mos Dumitru si adormi. „Trebuie interzis Romaniei sa elibereze vize in Republica Moldova, trebuie inchis si consulatul din Chisinau. Vizele pentru Romania sa le elibereze Ungaria”, interveni Sobcor.„Voronin trebuie sa-si schimbe numele in Razgandonin. La inceput el vroia sa ne duca in Uniunea Rusia-Belarus. Apoi s-a razgandit. Apoi vroia sa fim o Cuba a Europei. Si iarasi s-a razgandit. El vroia stat unitar, apoi federalizare, apoi iar stat unitar. Acuma s-a razgandit si cu consulatul, dupa ce s-a pupat cu Basescu. E un Razgandonin adevarat”, spuse Cozonac.„Razgandonin si poporul!” – striga Caltanar, fluturandu-si cravata portocalie patata cu suc de rosii. „Eu propun sa fie Saponin!” – propuse Scurtoi. Fiindca simte lipsa sapunului in relatiile moldo-romane”.O parte din nebuni incepu sa strige „Razgandonin!”, iar alta parte „Saponin!”, si era cat pe ce sa se produca un conflict de opinii, dar, din fericire, aparu la timp herr Stuhut, care puse imediat punctele pe i: cine va mai pomeni conducerea statului sau a casei de nebuni, va trebui sa suporte o doza tripla de laxative. Si se facu liniste.Acuma stau si ma gandesc: daca, sa zicem, locuiesc la Cahul sau Balti si vreau sa plec in Italia sau Grecia si merg la consulatul Ungariei, stau la coada, imi iau viza pentru Italia sau Grecia si apoi merg la consulatul Romaniei, stau iarasi la coada ca sa-mi iau viza de tranzit ca sa pot trece cu autocarul prin Romania si, daca Consulatul Romaniei nu-mi da viza de tranzit pentru teritoriul Romaniei, eu ce fac cu viza obtinuta de la Consulatul Ungariei? Si daca apoi am nevoie sa merg pana la Bucuresti sau pana la Iasi, trebuie sa merg la Consulatul Ungariei, sa stau la coada ca sa iau viza pentru Romania, apoi sa merg la consulatul Romaniei ca sa stau la coada pentru viza de tranzit sau pot sa merg direct la coada de la Consulatul Romaniei?
0