957

Mesajul lui Ion Antonescu cu Anul Nou - 1941

Inalt mesaj patrioticUn Ordin de Zi al generalului Ion AntonescuCu 67 de ani in urma, la 1 ianuarie 1941, un Ordin de Zi prin care generalul Ion Antonescu, ca sef al statului, s-a adresat Ostirii Romane a avut darul sa electrizeze inimile tuturor fiilor tarii si indeosebi ale celor imbracati in haine militare. Ideea centrala care se degaja din acel document era aceea de a chema armata sa fie gata pentru a se angaja in lupta dreapta in vederea readucerii la Patria-mama a paminturilor care ne fusesera rapite prin pacte si diktate odioase. Se stie ca, in vara anului 1940, in conditiile in care Romania fusese abandonata de aliatii ei traditionali si lasata prada agresorilor vremii, nori negri aducatori de suferinte, jale si doliu au acoperit aproape o treime din teritoriul tarii. Dupa numai 22 de ani de la faurirea Romaniei Mari, teritorii importante din trupul tarii au intrat sub stapinire straina. Astfel, in ultima parte a lunii iunie, Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Hertei, vechi spatii de traire romaneasca, fusesera ocupate de Rusia sovietica in urma rusinosului pact imperialist Ribbentrop-Molotov. Apoi, prin Diktatul hitleristo-fascist de la Viena din 30 august, partea de nord-vest a Romaniei a fost cedata Ungariei horthyste. In sfirsit, la 6 septembrie, prin somatii si aranjamente la fel de criminale ca si cele anterioare, doua judete din partea de sud a Dobrogei (Cadrilaterul) au intrat in componenta Bulgariei. In acele momente cu adevarat dramatice pentru Romania si pentru romani, la conducerea treburilor tarii a fost chemat generalul Ion Antonescu, o personalitate viguroasa, capabila, de o inalta tinuta moral-patriotica, apreciata de cei in drept ca singura in masura sa asigure conducerea Statului Roman. Luind ca model pe bravii nostri voievozi si comandanti de osti, in viziunea noului sef de stat, armata trebuia sa devina instrumentul de baza al stabilitatii interne si al realizarii dezideratului national al momentului. In acel context, generalul a considerat ca imperios necesar sa se adreseze ostirii printr-un Ordin de Zi special, care a fost emis la 1 ianuarie 1941, ca un mesaj de Anul Nou. Prin continutul sau, acesta poate fi apreciat ca un document de valoare istorica deosebita. Structurat pe 4 mari capitole si 28 de paragrafe, ordinul de zi se constituie intr-o inflacarata chemare catre fiii tarii imbracati ostaseste de a se pregati militareste si sufleteste pentru a fi gata de lupta dreapta si nobila in vederea eliberarii paminturilor romanesti de sub ocupatia straina. Ca un comandant de exceptie ce era, adresindu-se militarilor tarii ca de la ostean la ostean, in ordinul de zi la care ne referim se afla urmatoarea chemare mobilizatoare: „Ostasi, sint convins ca voi, ca si mine, socotiti ca trebuie sa ne intoarcem cit mai este timp, pe dira de lumina, de glorie si de jertfa pe care a umblat, fara sa sovaiasca, neamul nostru de la Sarmizegetusa pina la batrinul si inteleptul rege (Ferdinand – n.a.), care a pregatit, cu munca si exemplul lui, Marea si istorica infaptuire“. (Romania Mare – n.a.). Din pacate, desi avea o orientare curat patriotica si reprezenta o chemare - manifest adresata bratului inarmat al Poporului Roman, Ordinul de Zi a fost considerat de puterea comunisto-stalinista instaurata in Romania dupa 23 august 1944, in care majoritatea functiilor de conducere in stat si in partidul unic au fost acaparate de elemente alogene, scolite la Moscova si venite in tara odata cu trupele armatei rosii, ca un document inflamabil, cu un continut asa-zis antinational. Ca atare, el s-a aflat zavorit sub „sapte lacate“ in fisete. Odata cu ridicarea valului de pe arhivele noastre militare el ne apare in adevarata sa lumina, ca un document de certa valoare istorica. Inaltul sau mesaj national-patriotic este fara nici un dubiu, desi Regimul Basescu si elementele dubioase din anturajul sau, intre care Vladimir Tismaneanu, H. R. Patapievici, Gabriel Liiceanu s.a., se situeaza si in prezent pe vechea pozitie antiromaneasca. Pentru a ilustra acest fapt, reproducem dupa 67 de ani, pentru prima data, scurte extrase din acel Ordin de Zi: „Ostasi! Cu fruntea incruntata si plecata, cu sufletul indurerat si cu credinta nezdruncinata, am ajuns la capat de an vechi si la inceput de cale noua. Si azi, ca intotdeauna, in aceasta zi, de ispasire paminteasca si de inviere crestineasca, azi mai mult ca altadata, gindul meu si grija mea de frate si de prieten, de parinte si de sef, se indreapta in primul rind catre tine drag ostas, de toate gradele si de toate virstele, fiindca 40 de ani mintea mea s-a trudit pentru tine si sufletul meu a patimit pentru tine. Am dorit si am visat, am luptat si am indurat, am fost birfit si am fost lovit fiindca am vrut sa pun in miinile tale vinjoase cea mai buna arma; in sufletul tau cinstit cea mai inflacarata credinta; in inima ta curata cel mai viforos avint; pe corpul tau trudit cea mai simpla, dar nepatata haina; in credinta ta nelimitata in destinele neamului cele mai inflacarate aripi; si in privirea ta, scrutatoare si clara, cea mai vie dintre icoane – Patria… Ofiteri, subofiteri si soldati, aveti in sufletele voastre flacara sacra a vesniciei. Tineti in miinile voastre destinele Patriei. Sinteti tineretea si speranta ei…Infratiti-va cu tineretul inflacarat si curat al neamului. Impreuna cu el, un singur si puternic brat sa facem; intr-un singur cuget sa gindim; intr-o singura vointa sa ne pregatim! pentru un singur destin, acela al Patriei, sa muncim… Sa pregatim astfel Romaniei locul pe care-l merita sub Soare si dreptul pe care-l are in lume.Generalul I. Antonescu1 ianuarie 1941“La chemarea inflacarata facuta de generalul Antonescu, in numele Patriei, Ostirea romana s-a pregatit cu sirguinta pentru indeplinirea misiunii eliberatoare ce-i revenea. Dupa numai 6 luni de la emiterea Ordinului de Zi nr. 1 din ianuarie 1941, militarii tarii au primit in dimineata zilei de 22 iunie 1941 un nou ordin istoric: Sa treaca Prutul pentru a-i elibera pe fratii lor si teritoriile cotropite de Rusia sovietica. http://play.md/video/c5380850-4d22-4e20-8d0e-0e52e30d1b4chttp://play.md/video/96cc2233-1009-43a1-b9ee-6cc5035e0bca
0