2954

Plecarea in SUA: la studii, nu la W&T

Sper ca nu toti studentii din Moldova intentioneaza sa plece in SUA pe programul Work & Travel. Posibil cineva tinde si sa mai invete acolo. Anume acestui grup de student (apparent, extreme de mic pe acest forum) ii este adresat urmatorul posting de pe Culiuc.com:Aplicarea la studii postuniversitare in SUA. Transcripts -- http://www.culiuc.com/archives/2007/05/transcripts.phtmlO anecdota la capitolul W&T, atit de indragit de participantii acestui forum. Adineaori am mers la un restaurant Italian bun -- circa $25/entree, ceea ce-i scump pentru un orasel studentesc cum este Cambridge-ul. Ne-au deservit doua tinere care aratau de vreo 27-30 de ani. Le-am prins vorbind intre ele in rusa si le-am intrebat de unde sunt. Din Belorusia, venite la Boston pe W&T, lucreaza circa 10 ore pe zi la doua servicii, cistigind la vreo 1500-1800 pe luna. Una s-a dovedit sa fie de 21 de ani, cealalta – 22. Stiti, eu credeam ca lucrez din greu (noptile nedormite la calculator e o parte organica a vietii studentesti), insa n-am mai vazut fet[s]e atit de obosite si care sa arate atit de in virsta (in comparatie cu virsta reala). Oare asta-i viata la care viseaza cititorii acestui forum? De dragul a 1000-2000 dolari curati cistigati pe parcursul verii? Eu pot sa inteleg pe cineva ca pleaca o singura data pe termen scurt (o luna-doua, suficient sa-ti rascumperi costurile) – experienta de viata, calatorie, practica limbei engleze (cu toate ca majoritatea comunica doar cu alti studenti ex-sovietici, ceea ce limiteaza progresul englezei). Dar vad ca unii pleaca din an in an, pentru ei universtatea este nu mai mult decit un permis in SUA. Multi sunt gata sa ramina ilegal, riscind sa se plaseze in patura de jos a piramidei sociale din SUA. Stiam ca lumea la noi nu se prea stimeaza, dar chiar asa...
0