1219

IAKA ASTA DA Ai nostri la Harvard

Despre ea se stie ca este prima studenta din Moldova care a ajuns, in anul 1997, la prestigioasa universitate din SUA - „Harvard”. Institutia, cea mai veche de acest fel de peste Ocean, a furnizat lumii peste 50 de laureati ai Premiului Nobel si 11 presedinti de state, printre care John Kennedy, Ronald Reagan, George Bush, Jacques Chirac etc. Lidia Spataru, 45 de ani, originara din Chisinau, a absolvit Scoala de Guvernamant „John F. Kennedy” de la „Harvard” si a ramas sa lucreze in cadrul unui program de la aceasta institutie – „Black Sea Security” (Programul de Securitate a Tarilor din Bazinul Marii Negre). De acolo, face multe pentru tara din care a plecat si spune ca se va intoarce definitiv in Moldova atunci cand va simti ca poate face mai multe aflandu-se aici. Lidia Spataru a acordat JURNALULUI un interviu. - Lidia, cum s-a intamplat sa ramai sa lucrezi intr-un program la „Harvard”, dupa ce ai absolvit aceasta institutie?- In timpul studentiei la „Harvard”, am participat la multe proiecte care vizau tarile din fosta Uniune Sovietica, inclusiv Moldova. Am participat, fiindca simteam ca pot face pentru Moldova mult mai mult din SUA. Puteam atrage spre Moldova atentia factorilor de decizie si resurse financiare. Dupa absolvire, am continuat aceasta activitate, inclusiv in cadrul Programului de Securitate a Tarilor din Bazinul Marii Negre. Participarea la proiectele internationale care sunt initiate in SUA a determinat stabilirea mea peste Ocean. Dar atentia mea a fost intotdeauna indreptata spre Moldova. Prin ordinul Ministerului Apararii al R. Moldova, in 2005 am fost decorata cu medalia pentru consolidarea fratiei de arme. Am si diploma de onoare pentru merite deosebite si initierea participarii Moldovei la un program de securitate nationala. Dar nu aceste semne de apreciere m-au determinat sa continui ceea ce am inceput candva. Probabil, am insusit bine principiul lui John F. Kennedy care este si deviza scolii pe care am absolvit-o: „Nu intreba ce poate face patria ta pentru tine, intreaba-te ce poti face tu pentru patrie”.- Cum e cand privesti de la inaltimea „Harvard”-ului spre institutiile de invatamant din R. Moldova? - Nu uitati ca am ajuns la „Harvard” datorita educatiei excelente pe care am obtinut-o la Universitatea de Stat din Chisinau. Educatia din Moldova a fost la un nivel foarte inalt si, desi nu cunosc bine care este situatia actuala, nu cred sa se fi schimbat esential acest lucru. Desigur, „Harvard”-ul ofera posibilitati exceptionale. Dar daca vorbim despre nivelul mediu al educatiei din SUA, atunci, probabil, acesta nu difera esential de cel din Moldova. - Esti prima studenta din R. Moldova care a ajuns la Harvard. A fost greu sa ajungi acolo?- A fi prima este poate o ocazie de mandrie, dar este si o responsabilitate mare, caci te reprezinti nu numai pe tine insati, ci si tara din care vii. Dificil a fost sa ma pomenesc dintr-o data intr-o lume noua, intre oficialitati, lideri politici, oameni de stat, intr-un cuvant, personalitati de pe intregul mapamond, care mi-au devenit colegi. Stiti, probabil, ca Scoala de Guvernamant „John F.Kennedy” are drept obiectiv pregatirea liderilor pentru diferite tari ca sa infrunte schimbarile care au loc in lumea contemporana. - Ce a trebuit sa faci pentru a deveni studenta la Harvard? - Bunica mea, Feodosia, zicea: „Daca stai, fata draga, iti sta si norocul!”. Nu am stat. Dupa absolvirea Universitatii de Stat din Moldova am fost in permanenta cautare. Am devenit conducatorul centrului International „Moldova-Florida”. In cadrul acestui program am reusit sa trimit in SUA pentru schimb de experienta circa 400 de persoane – juristi, primari, studenti, jurnalisti s.a., si sa aduc in Moldova personalitati din SUA si alte tari. Am colaborat cu programul „Community Connections” organizat de Statele Unite ale Americii. Reusita mea la aceste programe m-a determinat sa aspir la mai mult. Astfel, am aplicat la Universitatea „Harvard”, la Facultatea de Administratie Publica, si am trecut cu succes examenele. Banca Mondiala a finantat studiile mele la aceasta universitate.- Cum te-ai simtit acolo pe parcursul studiilor? - In programul nostru au fost studenti din circa 30 de tari de diferite varste care in patria lor detineau diferite posturi de raspundere. M-am inteles de minune cu ei, mi-am facut si multi prieteni. Cand esti la „Harvard”, inveti nu numai de la profesori, ci si de la colegi. Astfel, am invatat nu numai de la americani, dar si din experienta unor personalitati din alte tari. Ambianta academica de acolo difera esential de cea a altor universitati. Studentii sunt incurajati sa-si apere punctul lor de vedere care poate fi diferit de cel al profesorului. Scopul principal al scolii este sa invete studentii sa gandeasca independent si sa devina lideri adevarati.- Cunosti si alti studenti basarabeni care au invatat sau mai invata la „Harvard”? - Din pacate, nu cunosc date despre studentii nostri de la „Harvard”, dar sunt convinsa ca astazi trebuie sa fie si alti basarabeni aici. Sunt sigura ca studentii nostri se prezinta la cel mai inalt nivel, caci moldovenii de obicei se prezinta bine la universitatile din strainatate unde invata.- Ce trebuie sa faca un tanar din R. Moldova pentru a ajunge sa studieze la aceasta prestigioasa institutie de invatamant?- Pentru mine, Universitatea „Harvard” este Alma Mater, dar candva a reprezentat un varf foarte greu de atins. Cred ca orice tanar care aspira sa ajunga acolo, care munceste pentru asta cu perseverenta si asiduitate, va ajunge. Atunci cand aspiri la ceva din toata inima, ti se deschid cai la care nu ai visat. Pentru a deveni student la o universitate ca „Harvard”, mai intai trebuie sa ai o dorinta imensa si insistenta de a ajunge acolo. - Cat de des vii acasa?- De fiecare data cand am posibilitatea. Vin acasa sa-mi vad familia si sa-mi iau putina energie de la pamantul pe care m-am nascut. Vin si cu ocazia programelor in care particip. De cand am plecat, nu a fost un an cand sa nu vin de cateva ori acasa, cateodata pentru perioade mai indelungate.- O sa te intorci vreodata definitiv in R. Moldova? - Eu nu ma consider plecata din Moldova. Poate fizic sunt acolo, in SUA, dar cu inima sunt aici. In SUA avem o mica comunitate de moldoveni la Boston. Celebram sarbatorile noastre si pastram traditiile. Neaparat ma voi reintoarce in Moldova definitiv. Ma voi intoarce atunci cand voi simti ca pot face pentru Moldova tot atat de mult cat am putut face de departe.- Iti uram numai succese!
0