Revenim la Teatru
Stagiune noua la Teatrul National Astazi, Teatrul National „Mihai Eminescu” isi deschide stagiunea cu spectacolul „Doctor fara voie” de Moliere, in regia lui Sandu Cozub. Pe 7 noiembrie va fi prezentata premiera „Povesti de familie” de Biljana Srbljanovic, regie-Mihai Fusu. Pe afis mai figureaza spectacolele „Visul unei nopti de vara”, „Rugaciunea de seara”, „Oltea”, „Polul Sud”, „Hedda Gabler” si „Lupoaicele”. Potrivit secretarului de presa al teatrului, Veronica Soltan, noutatea acestui sezon teatral este proiectul international „Visul”, dupa lucrarea omonima a lui Mircea Cartarescu, in directia de scena a reputatei regizoare Catalina Buzoianu. Proiectul, finantat de Institutul Cultural Roman, include cate sase actori de la nationalele de la Timisoara si Chisinau si coregrafa Malina Andrei de la Timisoara. Totodata, Teatrul „Mihai Eminescu” anunta organizarea, in comun cu Ministerul Culturii si Turismului si primaria capitalei, a celei de-a treia editii a Festivalului National de Teatru, care se va desfasura intre 27 noiembrie si 3 decembrie.
Nici nu tin minte cind am fost ultima dat la teatru
hai sa mergem la spectacolele: "doctor fara de voie" si "doctor de familie"
La Eminescu nu merg...imi repugna.
nu am fost demult....cind vin acasa imi fac abonament:)
mi s-a recomandat piesa "Revizorul", in versiune contemporana, regia lui Petru Vutcarau
la Eugen Ionesco
Teatrul „Eugene Ionesco” joaca din nou „Revizorul”! Premiera acestuia a avut loc in 1997, spectacolul are o biografie bogata, ce include sute de reprezentatii la Chisinau, dar si la Bucuresti, Sibiu si in orasul Die, Franta, insa de cativa ani el nu mai figureaza pe afisele teatrului condus de Petru Vutcarau si de aceea parea ca tine doar de trecutul trupei ionesciene.
Toamna aceasta insa „Revizorul” revine in fata publicului, in vechea sa formula regizorala dar cu o distributie extrem de atragatoare, astfel fiind inaugurata stagiunea retro anuntata recent de Teatrul „Eugene Ionesco” (TEI), ce intentioneaza sa restabileasca si alte cateva spectacole de referinta: „Cantareata cheala” dupa E.Ionesco, „Asteptandu-l pe Godot” de Beckett, poate si „Chirita in provincie” de Alecsandri.
La finele saptamanii trecute, numerosi spectatori au venit sa urmareasca „Revizorul” (regie – P. Vutcarau) in interpretarea actorilor ce s-au despartit intre timp de TEI, reunindu-se cu aceasta ocazie la „Ginta Latina” si formand din nou un stralucit ansamblu actoricesc. Sandu Cozub, Andrei Sochirca, Petru Oistric, Angela Sochirca au jucat alaturi de Vitalie Drucec, Ala Mensicov, Dumitru Mamei, Andrei Locoman cu o bucurie aproape nestapanita, cu un sentiment de fraternitate scenica molipsitoare, foarte calda si tonica. Am remarcat un lucru ce se intampla destul de rar in teatrele noastre: Fericirea de a fi impreuna pe scena, de a plonja in materialul spumos al rolurilor, de a savura textul, de a-si celebra meseria si de a omagia arta transfigurarii. Actorii erau atat de fericiti, incat isi permiteau chiar sa lungeasca prea tare unele secvente, aducandu-le la dimensiuni exagerate, care erau gustate totusi de privitorii incantati sa participe la festinul teatral de inspiratie gogoliana.
Reinvierea unor spectacole ce pareau trecute in „fondul de aur” al TEI constituie un eveniment mai ales pentru generatia tanara de spectatori, care abia acum descopera faimoase montari cu iz „de epoca”. Personal, regret ca, incepand sa frecventez teatrele din Chisinau abia in 1985, nu am avut prilejul de a urmari celebrele spectacole ale Teatrului „Luceafarul”, de pilda, „Jodelet – sluga la doi stapani” de Scarron, „Vicleniile lui Scapin” de Moliere, „A douasprezecea noapte” de Shakespeare, „Casatoria” de Gogol, „Intriga si iubire” de Schiller si nu i-am putut vedea pe Ion Ungureanu, Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Dumitru Fusu, Sandri Ion Scurea, Ilie Todorov, Eugenia Todorascu, Maria Doni, Valentina Izbesciuc, Vladimir Zaiciuc, Paulina Zavtoni in montarile din anii saptezeci, despre care se vorbeste si azi cu veneratie ca despre niste repere ale artei teatrale nationale.
E un noroc pentru publicul de azi ca se poate re(intalni) cu „Revizorul”, pe care speram ca l-a vazut si primarul general interimar al capitalei si a apreciat autoritatea Primarului din piesa lui Gogol, valoarea spectacolului fiind un argument in plus ce i-ar determina pe demnitari sa gaseasca, in sfarsit, pentru TEI sediul pe care-l merita.
daca nu ai fost pe la sala cu orga pe 12 noiembrie va fi concert, intarrea libera
Am vrut sa merg sambata la Cehov...full, trebuie cu o saptamana inainte de luat bilete :(
Am fost la "femeile lui Picasso" duminica trecuta, l-a mai vazut cineva? (la Eugene Ionesco), as vrea sa vad shi eu ce impresii ati avut...:)
o,o lumea a inceput sa merga la teatru :)
primcipalu ii ca ai fost
trebu di dus la romeo & jullieta
am auzit la radio un spot, despre o piesa a lui Val Butnaru - 2 moldeveni la Paris...
detalii cineva?
spectacolul din cate inteleg are de gand sa se dea 10 zile incepand de azi