Oamenii mastilor
Fiecare din noi isi creeaza propria viziune fata de viata si societate. Si realizam acest lucru prin constiinta, o constiinta ce ne este caracteristica numai noua, oamenilor, o constiinta reflexiva. Ne-am opus legilor naturii fiindca ceva nu ne aranja, astfel am format o societate de-a lungul filogenezei noastre unde am scris legile noastre, am introdus norme sociale dupa care se conduce si astazi intreaga civilizatie de pe pamant. Deci, prin ce ne deosebim de animale? Prin inteligenta, ratiune, gandire abstracta, atunci trebuie sa ne comportam conform ceea ce suntem, Oameni.Este foarte usor sa dam vina pe cei din jur, dar nici nu ne dam seama ca ne invinovatim si pe noi, fiindca toti facem parte din aceeasi gloata, cu totii suntem un produs al societatii, dar nu ne dam seama de acest lucru, fiindca nu vrem. Daca ne nasteam in afara societatii nu ne numeam oameni si era sa fim total diferiti de ceea ce suntem, de aici reiese: precum suntem noi, asa este si societatea care ne-a format. De-a lungul ontogenezei devenim membri ai societatii si tindem sa ocupam un rol cit mai de vaza purtind niste masti.Fiecare om poarta in societate o " masca ", cu scopul de a raspunde exigentelor mediului social in care se deruleaza existenta acestuia. Aceasta masca ascunde componentele profunde ale personalitatii sale, avand drept scop de a permite individului sa proiecteze o imagine ideala pe care acesta si-o face despre el insusi si pe care vrea sa o raspandeasca in jur pentru conservarea prestigiului pe care doreste sa-l afiseze in ochii proprii si in ochii altora. Aceasta masca permite deci individului de a se ascunde in spatele unei imagini idealizate si de a-si confectiona rolul dorit. Aici apare o problema - aceasta masca nu reprezinta personalitatea autentica a individului ci este o proiectie a ceea ce acesta ar dori sa fie dar nu este in realitate. Deci dupa cum observati toti purtam niste masti, niste masti ce ne le impunem in societate si deseori devenim robi al acestor masti, sacrificandu-ne firescul natural al calitatilor umane, se pare ca singurul antidot ramane simtul umorului, rasul sanatos, care rastoarna scara valorilor, punand lucrurile la locul lor.Incercati sa va constientizati mastile si nu va lasati dusi de iluziile pe care vi le creati, caci la temelie, adica in inconstient suntem toti egali si doar mastile ne ascund adevarata fata.