994

Cum sa scapi cu viatsa in caz de cutremur - o regula simpla - netriviala

Cititi pina la capat. Pare veridic.> > Extras din articolul lui Doug Copp despre "Triunghiul vietii",> >> > editat de Larry Linn.> >> > Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru > > dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea > > mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol > > vor salva vieti in caz de cutremur.> >> > M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu > > echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai > > multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite > > tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor> > (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru > > major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.> >> > In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de > > supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul > > Istambul, "Universitatea din Istambul", Case Productions si ARTI, au > > cooperat pentru a filma acest test stiintific. Am prabusit o scoala > > si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au "aplecat > > si acoperit" si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire > > "triunghiul vietii". Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am > > intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si > > a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele > > de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, > > relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% > > supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns". Ar fi fost > > mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit > > metoda mea, "triunghiul vietii". Acest film a fost vazut de milioane > > de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a > > fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.> >> > Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in > > timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. > > Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi > > putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe > > culoarele dintre banci. A fost obscene, nenecesar si m-am intrebat > > de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci > > ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva.> >> > Stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor > > care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din > > urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce > > eu numesc "triunghiul vietii". Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e > > mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va > > compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul(golul) si cu atat > > mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru > > siguranta nu va fi ranita. Data viitoare cand priviti cladiri > > prabusite, numarati "triunghiurile" pe care le vedeti formate. Sunt > > peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o > > cladire prabusita. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de > > Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, > > sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de > > cutremur.> >> > Seful salvarii din Dpartamentul de Popieri din Trujillo este > > profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat > > declaratia> > personala: "Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din> > Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri> > prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972,> > care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in "triunghiul> > vietii", care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei,> > care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da> > mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al> > "tiunghiului vietii". Prietenii mei sunt exemplul "aplecat si> > acoperit".> >> > DOUGG COPP sfatuieste:> >> > 1) Oricine care pur si simplu "se apleaca si se> > acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De > > fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca > > birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.> >> > 2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in> > mod> > natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel > > in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti > > supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, > > langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o > > oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.> >> > 3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure> > cladiri> > intimpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si > > se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se > > prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, > > cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate > > prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi > > individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri > > zdrobite decat lespezile din beton.> >> > 4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare> > un> > cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de > > siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata > > mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele > > usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe > > podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.> >> > 5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la> > televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci > > intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau > > un obiect mare.> >> > 6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand> > cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare > > si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de > > deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea > > usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.> >> > 7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un> > moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala > > a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in > > continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc > > pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele > > scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, > > nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a > > cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de > > cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate > > cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul > > cladirii nu este avariat.> >> > 8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau> > in> > afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fi langa > > exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in > > interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai > > mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.> >> > 9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt> > zdrobiti> > cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste > > vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de > > trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San > > Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. > > Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si > > intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile > > zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia > > masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.> >> > 10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii > > ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se > > taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.> >> >
0