Ați avut control fiscal în Moldova? Cum v-ați pregătit și ce a verificat inspectorul?
Ați avut control fiscal în Moldova? Cum v-ați pregătit și ce a verificat inspectorul?
Salut tuturor,
Am tot auzit în ultima perioadă povești diferite despre controale fiscale și mi-am dat seama că, deși am firmă, nu știu exact la ce să mă aștept în cazul unui control real.
Nu am nimic de ascuns, nu fac „scheme”, dar sincer mă întreb cât de pregătit sunt din punct de vedere documentar.
De aceea vreau să întreb pe cei care au trecut prin asta: cum a fost experiența voastră?
Ce verifică în realitate?
Teoretic știm că pot verifica:
- declarațiile fiscale depuse;
- corectitudinea calculului impozitelor;
- contractele cu angajații sau colaboratorii;
- facturile emise și primite;
- evidența cheltuielilor;
- arhivarea documentelor.
Dar în practică, cât de detaliat merg lucrurile? Verifică fiecare document? Se uită la tranzacții bancare? Pun întrebări despre cheltuieli?
Ce mă îngrijorează cel mai mult
Nu mă tem de o fraudă – pentru că nu există. Mă tem de o greșeală tehnică. O declarație completată incorect. O cheltuială încadrată greșit. Un termen depășit din neatenție.
Am auzit cazuri în care antreprenorii au primit penalități pentru lucruri aparent minore.
V-a ajutat contabilul în astfel de situații?
Cei care aveți contabil externalizat sau intern – cât de mult v-a ajutat în timpul controlului?
Un prieten mi-a spus că în cazul lui, contabilul a gestionat toată comunicarea și i-a redus mult stresul. Mi-a spus că de asta preferă să lucreze cu specialiști în servicii contabile în Chișinău, tocmai pentru a fi pregătit dacă apare un control.
Alții spun că dacă ai puține operațiuni și ții lucrurile în ordine, nu e mare problemă.
Control planificat sau surpriză?
O altă întrebare: controalele sunt anunțate din timp sau pot veni fără notificare clară?
Și cât durează de obicei?
Ce ați face diferit?
Dacă ar fi să vă întoarceți în timp înainte de primul control:
- v-ați organiza altfel documentele?
- ați externaliza contabilitatea mai devreme?
- ați investi mai mult în consultanță fiscală?
Cred că acest subiect este util pentru mulți dintre noi, mai ales pentru cei aflați la început de drum.
Aștept experiențe reale, nu doar teorie.
Cum a fost la voi? Ce ar trebui să știe un antreprenor înainte de primul control fiscal?