1071

Artistul plastic Andrei Mudrea a vernisat o expoziție de artă modernă

O expoziție de artă modernă cu genericul ”Raze de lumină”,  pictură, artă-obiect a artistului plastic Andrei Mudrea a fost vernisată joi, 17 octombrie, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat premierul Maia Sandu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, oameni de cultură și artă. Cei doi oficiali au apreciat înalt activitatea de creație a artistului și i-au informat pe cei prezenți despre schimbările în bine ce urmează să se producă  în domeniul culturii, grație măsurilor întreprinse în această direcție de către executiv și minister.

La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că Andrei Mudrea este unul dintre cei mai buni artiști de la noi. ”Andrei Mudrea are o bogată experiență artistică și expozițională. A frecventat atelierul maestrului Mihai Grecu, care i-a schimbat viziunea în artă. Având o pregătire academică, de la primele lucrări a venit în artă cu o viziune proprie. A muncit foarte mult. Îi place să experimenteze și această dorință a lui de a exploata culoarea în diferite tehnici l-a adus la un rezultat foarte bun. Ceea ce avem noi astăzi aici este doar o parte din lucrările artistului, fiindcă de-a lungul anilor Andrei a expus în multe galerii de artă și muzee, iar  lucrările lui au intrat în colecțiile instituțiilor respective”, a subliniat Dumitru Bolboceanu. El i-a înmânat lui Andrei Mudrea medalia ”Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a afirmat că lucrările  lui Andrei Mudrea, apărute în primul deceniu de activitate (1975-1985),  marchează o evoluție care s-a derulat sub influența creației lui Mihail Grecu. ”Următorul deceniu (1985-1995) a schimbat radical orientările conceptuale ale autorului. Următoarea treaptă în constituirea profesională a plasticianului (anii 1990-1995) se raportează direct la valorile universale, general-umane. Mitologia, subiectele Vechiului și Noului Testament devin un suport considerabil în aprofundarea motivelor și reflectarea lor într-un mod original,  individual”, a accentuat Tudor Stăvilă.

Solicitat de agenție, Andrei Mudrea a spus că  aceasta este o expoziție la care a visat foarte mult. Ea cuprinde 150 de lucrări de pictură și artă-obiect.

Andrei Mudrea s-a născut la 29 aprilie 1954 în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei. Din 1969 până în 1973, studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1975 lucrează și studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Începând cu anul 1975 și până în 1985, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei. În 1978 debutează cu tablourile „Mama” și „Casa părintească” (tehnică mixtă, alb pe alb), iar din anul 1978 și până în prezent participă la toate expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova. A fost distins cu Premiul Tineretului şi cu titlul onorific ”Maestru în Artă”, precum şi cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Expoziția va fi deschisă până la 3 noiembrie.

moldpres.md

0