1133

Asistența paliativă în Republica Moldova este insuficient dezvoltată

Asistența paliativă în Republica Moldova este insuficient dezvoltată, iar pacienții au acces limitat la serviciile de îngrijire paliativă. Concluzia apare într-un raport prezentat pe 11 octombrie de avocatul poporului Mihai Cotorobai, transmite IPN.

În raportul implementării de către Republica Moldova a prevederilor Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la consolidarea îngrijirilor paliative ca o componentă a tratamentelor integrate pe parcursul vieții se arată că majoritatea spitalelor din Republica Moldova nu au personal calificat pentru prestarea serviciilor de asistență paliativă și nici secțiile destinate pentru paturi paliative nu au dotarea necesară.

„Îngrijirile paliative sunt abordate doar în contextul oncologiei, pe când acestea includ o gamă mult mai largă de afecțiuni cronice și degenerative”, a spus Mihai Cotorobai.

Potrivit avocatului poporului, asistența paliativă din Republica Moldova este organizată parțial, limitată în timp, atât la nivel de asistență primară – unde există doar 36 de vizite la domiciliu pe an , cât și la nivel spitalicesc, unde există doar 30 de vizite la pat pe an.

Raportul a mai determinat că domeniul îngrijirii paliative este pus doar în responsabilitatea lucrătorilor medicali, sectoarele de asistență medicală și voluntariat fiind slab dezvoltate.

O altă constatare a studiului arată că la nivel de asistență medicală primară nu se realizează adecvat evaluarea durerii (doar în 21,6% din cazuri), iar 79,8% din medicii de familie ezită să inițieze tratamentul cu analgezice opioide.

Prezent la prezentarea raportului, Andrei Matei, directorul general al Casei Naționale de Asigurări în Medicină, a declarat că instituția achită pentru serviciile de îngrijire paliativă suma de 26 de milioane de lei pe an. „Nu este exclus că finanțarea nu este suficientă, dar noi am mărit suma de la an la an. CNAM se asigură că prestatorii de servicii de asistență paliativă au cadrele medicale necesare pentru a presta servicii de calitate”, a  spus Andrei Matei.

Raportul a fost elaborat de către Oficiul Avocatului Poporului, cu suportul Departamentului Sănătate Publică al Fundației Soros Moldova.

ipn.md

0