992

La Chișinău a avut loc un seminar creativ dedicat culturii japoneze

Un număr de 14 aranjamente florale japoneze Ikebana au fost demonstrate la Chișinău într-un atelier de creație ocazionat de Zilele Culturii Japoneze. „Ikebana este o parte a tradiției noastre și vrem să arătăm și moldovenilor frumusețea acestor aranjamente florale”, a declarat pentru IPN Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

„Noi avem cultura tradițională și cultura modernă. Ikebana face parte din cultura tradițională. Anul viitor vor avea loc Jocurile Olimpice în Japonia și, prin Ikebana, noi vrem să arătăm ospitalitatea poporului japonez, pe care azi am adus-o la Chișinău”, a spus Masanobu Yoshii.

Ambasadorul nipon a mai declarat că speră ca moldovenii să vadă în demonstrația de azi partea spiritual a culturii japoneze. „Aranjamentul floral este frumos, dar aș vrea ca moldovenii să înțeleagă armonia dintre spațiu și natură și simplitatea acesteia”, a spus ambasadorul japonez. Diplomatul nipon a spus că aranjamentele Ikebana au apărut în secolul VI și, cu mult efort, tehnica de aranjare a florilor s-a păstrat.

Cel care a demonstrat tehnica Ikebana de aranjare a florilor a fost profesorul Hirotaka Furukawa, care face parte din școala Ikenobo, cea mai veche din Japonia. „Fac parte dintr-o școală cu o tradiție în Ikebana de 550 de ani. Vreau să vă aduc bucurie prin aceste aranjamente și să vă redau frumusețea tradițiilor japoneze”, a spus Hirotaka Furukawa.

Angela Lobastov, președintele filialei est-europene a Institutului Ikebana Ikenobo, a spus în cadrul evenimentului că, datorită prezenței și îndrumării profesorilor japonezi, arta Ikebana a avansat foarte mult în Republica Moldova. „Facem periodic cursuri de Ikebana la Chișinău, iar la final cursanții primesc diplome”, a spus Angela Lobastov.

Evenimentele ocazionate de Zilele Culturii Japoneze vor continua cu o expoziție de Ikebana Ikenobo, în perioada 3-6 octombrie, în holul Hotelului Jolly Alon și cu alte două ateliere de creație.

ipn.md

0