986

Schema prin care spirtul din Moldova ajungea materie primă pentru coniacul spaniol şi cel francez

Autorităţile din Spania şi Georgia investighează o schemă prin care spritul etilic produs din cereale la o fabrică din Chişinău ajunge printr-o reţea de firme, materie primă pentru contrafacerea brandy-ului spaniol.

Călătoria unor cisterne cu spirt prin Europa a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă contrafacere a brandy-ului spaniol la nivel internațional. Totul a început în urmă cu câteva luni, cu o notificare a autorităților vamale georgiene, care au solicitat Spaniei și Franței ajutor în ancheta lor, scrie mold-street.com, care citează cotidianul spaniol El Mundo.

Spirtul din cereale livrat ca spirt din vin

Departamentul vamal al Georgiei suspectează că activitățile companiei hispano-georgiene, Iberica Spirits, sunt în centrul fraudei.

Reglementările europene impun ca brandy să fie făcut numai din rachiu de vin, la care se poate adăuga, în orice caz, un procent de distilat de vin.

În cazul investigat, suspiciunea este că brandy se face din alcool extras din cereale, care este de 3-4 ori mai ieftin. După ce a discutat cu autoritățile georgiene, spaniole și a analizat diverse documente, El Mundo a reușit să reconstituie călătoria acelor camioane, ale căror călătorii suspecte datează din 2018.

Fiecare transport începe cu achiziționarea a 23.000 sau 24.000 litri de alcool din Moldova. Achiziţia este făcută de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, o companie situată în Chișinău.

Zernoff SRL (deţinută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, Denis Cibizov şi Gheorghi Cozoveachin - câte 10,9%) este specializată în producția cunoscută și sub denumirea de ENA (alcool etilic neutru), fabricat din spirt de cereale.

Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică cu sediul în Sofia, capitala Bulgariei. Compania de aici, numită M&M, nu are nicio legătură cu producția de alcool, deoarece este doar un furnizor de transport și depozite pentru mărfuri.

Documentația primei expedieri din Moldova specifică faptul că conținutul rezervorului este ENA, interzis pentru producţia de brandy.

Cu toate acestea, la câteva zile după ce a fost depozitat în Bulgaria, același camion cu același spirt merge în Georgia, în orașul Kutaisi. Aici documentația s-a schimbat deja: acum se spune că același vehicul transportă alcool de vin.

Atât cantitățile de lichid din rezervor, cât și plăcuțele de înmatriculare ale camionului și remorca acestuia sunt aceleași care au pornit din Moldova. În acest caz, destinația din Georgia este Iberica Spirits, care este o filială a Altosa, o companie spaniolă cu sediul în Tomelloso (Ciudad Real).

Este aceeași companie britanică care a cumpărat ENA în Moldova, Brina Project LLP, care acum și-a vândut marfa către Iberica Spirits. După ce a petrecut câteva zile în Kutaisi, camionul pleacă spre Franța sau Spania, unde aceste cisterne au destinația finală.

Iar documentația s-a schimbat din nou: acum se spune că conținutul este coniac de trei sau cinci ani, deși în unele cazuri chiar a fost şi spirt de vin cu care se va face brandy.

Destinatarii finali ai acestor expedieri sunt doi: în Franța, casa Staub, care este și o filială a Altosa și este situată în orașul Saint-Preuil din districtul Cognac; sau la Altosa în Spania.

Lovitură de imagine

Ambasada Georgiei la Madrid a confirmat pentru El Mundo că a fost solicitat sprijin din partea Franței și Spaniei pentru investigarea încărcăturilor suspecte. În total sunt cercetate șapte transporturi: patru către Spania și trei către Franța. Aproximativ 160.000 litri de spirt.

Dincolo de posibila fraudă a consumatorilor care, dacă s-ar fi dovedit ca sa produs în acest caz, există o dublă pagubă: pe de o parte, producătorilor de vin și brandy din Georgia, şi pe de altă parte, vinăriilor din regiunea Cognac din Franța, deoarece acolo este obișnuit să se facă schimb de spirt între diferite case.

Asociația Vinului din Georgia a explicat printr-un purtător de cuvânt că „aceasta este o problemă pentru producătorii de vin din Georgia, deoarece prestigiul lor poate fi afectat dacă din țara lor pleacă alcool din care se face brandy contrafăcut".

Totodată Asociaţia a susţinut că Iberica Spirits a vândut mult mai ieftin și nici nu are capacitatea de a produce atât de mult brandy. "De aceea credem că este fabricat cu un alcool mult mai ieftin. Acest lucru are un impact direct asupra producătorilor de vin din Georgia", a explicat un purtător de cuvânt.

Cine-i de vină

Vama din Georgia își concentrează cercetările pe trei companii: Iberica Spirits (georgiană), Staub (franceză) și Altosa (spaniolă). Toate trei sunt parte din Altosa.

Pedro José López Montero, CEO al Altosa a spus că nu a fost notificat despre „o anchetă vamală”. Cu toate acestea, el bănuiește că „în cazul în care au existat achiziții neautorizate de alcool sau falsificare de documente" în spatele lor ar putea fi fostul director al Iberica din Georgia, Solomon Akhalktsi.

„În februarie a acestui an l-am concediat pentru a descoperi că fura bani și materiale. și că avea un depozit clandestin în Georgia, la care a furnizat ceea ce a furat, pentru că numai el controla Iberica. El are deja două condamnări pentru asta și există mai multe plângeri împotriva sa", a spus Lopez.

Mai mult! Brina Project LLP, compania britanică care a cumpărat alcool din porumb din Moldova, aparține aceluiaşi Solomon Akhalkatsi.

unimedia.info

0