1788

Emoticoanele le dau bătăi de cap judecătorilor americani

Tot mai multe emoticoane sunt folosite ca probe în procesele din Statele Unite. Poate un emoticon ce reprezintă un cuțit să constituie o amenințare cu moartea sau o inimioară primită de la un manager să fie considerată o formă de hărțuire sexuală?

Avocații dau diferite interpretări micilor ilustrații folosite pentru a exprima emoții, activități sau obiecte. Iar tribunalele fac eforturi considerabile în a interpreta nuanțele emoticoanelor.

”Multe tribunale au fost nevoite să ia în calcul emoticoanele ca probe, iar numărul acestor cazuri este în continuă creștere“, a explicat Jason Levine, partener în cadrul firmei de avocatură Vinson & Elkins. „Judecătorii nu sunt pregătiți pentru acest aflux, mai ales cei care au o vârstă mai înaintată și nu sunt familiarizați cu emoticoanele“, a adăugat el.

Numărul cazurilor în care emoticoanele au fost folosite ca probe în Statele Unite a crescut de la 33 în 2017 la 53 în 2018, situându-se la 50 pentru prima jumătate a anului 2019, potrivit Eric Goldman, profesor de drept la Universitatea Santa Clara.

Nu există directive despre cum trebuie abordată această situație. Uneori, judecătorii le descriu juraților emoticonul, evitând să-l arate pentru a nu le permite acestora să-l interpreteze singuri. În alte cazuri, emoticoanele pur și simplu nu se acceptă ca probe, a spus Goldman.

Cel mai des, emoticoanele sunt folosite în cazurile privitoare la hărțuiri sexuale sau crime. 

„O persoană poate folosi simboluri amenințătoare, cum ar fi o armă, iar apoi să adauge «am glumit». Semnificația se poate pierde. A fost o glumă? A fost o amenințare reală?“, a comentat Karen S. Elliott, din cadrul Eckert Seamans Cherin & Mellott, firmă care s-a ocupat de cazuri ce au inclus emoticoane.

Sursa: Reporter Global

0