PL spune că lucrează la un concept de unificare a partidelor unioniste
Deși șase entități unioniste au anunțat deja formarea unui bloc pentru alegerile locale din 2019, Partidul Liberal spune că lucrează la propriul concept de unificare a partidelor care susțin unirea cu România. Mai exact, liberalii urmează să vină cu alte reguli de joc.
Într-un comunicat, PL a reiterat că mereu a fost deschis pentru unificarea forțelor unioniste, doar că inițiativele nu s-au soldat cu succes. Cât despre anunțul a trei partide și trei organizații unioniste, privind crearea blocului „Unirea”, liberalii spun că nu au fost anunțați despre această inițiativă. Ulterior, în urma discuțiilor cu doi reprezentanți ai blocului, li s-ar fi enumerat câteva condiții, pe care PL nu vrea să le accepte în totalitate.
„Ar urma sa aibă coordonarea candidaților pentru alegerile locale, lucru cu care suntem de acord că trebuie făcut și, în acest sens, organizațiile teritoriale ale PL solicită să fie contactate pentru a fi discutate și stabilite aceste lucruri pentru fiecare localitate în parte. Partidele componente ale blocului ar urma să nu se dizolve și să-și păstreze identitatea. Aceasta înseamnă ca la mijloc este doar o intenție de unificare fără ca aceasta să aibă loc propriu-zis, și doar în perspectivă ar putea fi creată o singură mișcare sau un singur partid unionist. Or, România Mare este una, nu pot fi trei sau șase Românii. Deși s-a spus că este fără orgolii și condiții, totuși ramân în vigoare condițiile: „fără foști” și „la timpuri noi, cu oameni noi”. Aceste condiții urmând a fi materializate prin rezervarea pentru actualii președinți de partide a câte o funcție de vicepreședinte, iar lideri ai mișcării unioniste să fie aleși numai din rândurile organizațiilor civice, ceilalți neavând nici dreptul de a candida. După cum am menționat anterior, considerăm că unificarea unioniștilor trebuie și poate avea loc numai prin respectarea rigorilor și a standardelor democratice unanim recunoscute în România și în toată Europa. Astfel, nimeni nu are dreptul sa prestabilească, din timp, cui și unde îi este locul. Acest lucru îl pot hotărî doar unioniștii delegați din toate colțurile Moldovei și din diasporă, în cadrul unui Congres, prin votul lor sincer si direct”, se arată în comunicatul Partidului Liberal.
Din componența blocului „Unirea” vor face parte Asociația „Unirea-ODIP”, condusă de Vlad Bilețchi, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, condusă de Anatol Ursu, Blocul Unității Naționale, condus de Ion Leașcenco, dar și Partidul Național Liberal, Partidul Liberal Reformator și Partidul „Democrația Acasă”. Totuși, blocul a lansat o invitație la dialog altor șase partide, pentru ca acestea să se alăture entității nou create.