1374

Chiftele de post / Cele mai nesănătoase alimente de post

Nu putem renunța la chifteluțe nici pe perioada postului, însă cum le pregătim dacă nu sunt din carne? Iată două rețete de chiftele de post.

Chiftelele se pot găti în o multitudine de feluri și nu ai nevoie neapărat de carne pentru asta. Vezi mai jos două rețete delicioase!

Chiftele de post din legume

Ingredientele necesare:

2 cartofi mari (sau 3 medii);
4 cepe micuțe;
o căpățână de usturoi;
300 grame de ciuperci proaspete;
2 linguri de faină;
oregano și piper;
o legătură de mărar;
o legătură de pătrunjel.

Cum se prepară:

Dă cartofii pe răzătoare și toacă ceapa mărunt. Pisează usturoiul și toacă apoi ciupercile, amestecate cu pătrunjel și mărar. Amestecă toate ingredientele cu oregano și piper și adaugă cele doua linguri de faină până se leagă compoziția. Dacă ți se lipesc de mâini, mai pune puțina faină când faci bulgărașii de chiftele sau adaugă apă ca să nu ți se prindă. Pune-le la prăjit în ulei încins și prăjește-le pe ambele părți.

Chiftele de post din morcovi și cartofi

Ingredientele necesare:

5 cartofi fierți în coaja;
2 morcovi fierți;
3 căței de usturoi
ulei de floarea soarelui;
mărar, sare și piper după gust;
faină alba

Cum se prepara:

Fierbe cartofii și morcovii și apoi curăță-i pe primii de coajă. Pisează-i și adaugă apoi usturoiul pisat, mărarul și celelalte condimente, după gust. Leagă apoi compoziția cu faină de grâu sau pâine înmuiată. Modelează biluțele și mai dă-le o dată prin faină. Prăjește-le în ulei încins.

Pofta buna!

Ai pofta de o mâncărica delicioasa, însă vrei sa eviți consumul de carne pentru a respecta orânduiala din post? Iată o rețetă de musaca de cartofi de post.

Pentru rețetă de musaca de cartofi de post iți trebuie aproximativ o ora din timpul tău. În prima jumătate de ora vei pregăti ingredientele, iar în următoarea vei lasă cartofii la coacere.

Ingrediente musaca de cartofi de post
3 morcovi potriviți;
o ceapa medie;
un kilogram de cartofi;
un cățel de usturoi;
2 linguri cu vârf de pesmet;
o jumătate de lingura de faina;
3 linguri de ulei de măsline;
200 ml. de apă;
sare și piper

Mod de preparare: rețetă de musaca de cartofi de post

1. Aprinde cuptorul la 190 de grade Celsius. Spală morcovii și dă-i pe răzătoarea mare.
2. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit împreună cu morcovii. Adaugă ceapa și morcovii în tigaia încinsă cu ulei de măsline. Călește-i în jur de 5 minute.
3. Curata cartofii și taie-i în felii subțiri. Așează un prim strat de cartofi în tava. Poți unge tava cu faină și pesmet pentru consistență și savoare.
4. Condimentează cartofii cu sare și piper. La legumele călite poți adaugă, dacă iți place, ciuperci sau gogoșari.
5. Amesteca legumele călite cu pesmet (pesmetul te va face sa uiți de carne, iar gustul este unul delicios).
6. Pune legumele peste primul strat de cartofi, iar apoi adaugă al doilea strat.
7. Amesteca usturoiul zdrobit într-o lingură de ulei și călește-l un minut. Adaugă o jumătate de lingură de faină și continuă să învârți până se stinge apa adăugată în crăticioară.
8. Toarnă compoziția de usturoi peste musacaua din tava. Lasă musacaua la cuptor reîncins la 190 de grade timp de 25 de minute. Pentru a verifica dacă rețeta s-a făcut, înfige o furculiță în cartofi ca să vezi dacă poate străpunge musacaua.
9. Aspectul mâncării trebuie sa fie unul rumenit frumos deasupra. Se servește fierbinte.

Pofta buna!

BONUS: Cele mai nesănătoase alimente de post

Postul Paștelui este cel mai greu de ținut întrucât este cel mai lung din an. În această perioadă nu se consumă alimente de proveniență animală.

Cei care țin post trebuie să știe că mâncarea care înlocuiește carnea, ouăle sau laptele nu este întotdeauna sănătoase, mai ales dacă vorbim de alimentele modificate genetic. Nici așa-zisele produse de post din comerț nu sunt recomandate de medicii nutriționiști.

Cele mai nesănătoase alimente de post

Oamenii aleg să consume produse procesate pentru a se hrăni precum covrigii, foietajele de post sau pâinea. Medicul Simona Carniciu susține că printre cele mai periculoase alimente de post se numără crenvurștii vegetali, pateul vegetali și salamul de soia.

Pe cât sunt de sățioase, pe atât sunt de nesănătoase. Motivul pentru care aceste alimente nu sunt bune pentru organism îl reprezintă compoziția acestora. Chimicalele introduse în aceste produse consumate mai ales în timpul postului nu fac decât să mențină culoarea și aroma produsului, fără a adăuga valori nutritive.

„Inserându-se diverse gene care probabil sunt străine, sunt sintetizate în noi. În organismul nostru pot apărea lucruri nedorite, pot apărea diverse boli, chiar boli cronice – diabet până la cancer”, a declarat dr. Carniciu pentru Digi 24.

Nici soia nu este cea mai de „Doamne-Ajuta” alegere. „Soia este un aliment foarte bun dacă este organic. Trebuie să le evităm pe cele care sunt modificate genetic. În general orice aliment modificat genetic nu este chiar benefic pentru organism, pentru că trebuie să reținem că ADN-ul nostru se modifica pe parcursul vieții în funcție de ceea ce mâncăm. De aceea este vorba clasică: ceea ce mâncăm, aia suntem”, a mai declarat medicul.

Medicii recomanda putina mișcare după fiecare masă. Alimentele ideale în timpul postului sunt fructele și legumele și rețetele făcute în casă cu acestea.

timpul.md

0