741

Angajații Muzeului de Etnografie au împărțit mărțișoare trecătorilor

Mărțișoare tradiționale, confecționate de către angajații Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, au fost legate la mâini, în prima zi de primăvară, trecătorilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Oamenii au rămas impresionați de acest gest, mai ales că mulți dintre ei nu aveau un mărțișor, transmite IPN.

Surprinsă de acțiunea muzeografilor, Elena Delinschi a spus că ideea de a lega mărțișoare la mâini este deosebită pentru că astfel acesta se află „mai aproape de puls”. Este primul mărțișor pe care l-a primit astăzi în dar. Valentin Roșca, un alt trecător, poartă mărțișor ocazional. Chiar și așa, crede că este un simbol veritabil al primăverii, specific național care merită perpetuat. Pentru Efimia Smisarciuc mărțișorul legat la încheietura mâinii de către angajații Muzeului este al treilea obținut în dar în această dimineață. Femeia spune că cele două culori, alb și roșu, aduc căldură în suflet.

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Naturală, Petru Vicol, susține că mărțișorul este un element important pentru cultura națională. În decembrie 2017, a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial. „Asta ne face să fim și mai exigenți în a promova acest frumos mărțișor, care are o tradiție de peste 2 mii de ani în spațiul românesc și nu numai”. Petru Vicol spune că angajații muzeului vor  încerca să creeze din acest eveniment o tradiție, așa încât să iasă în spațiul public și promoveze frumosul simbol al primăverii.

Astăzi, muzeografii vor merge și în școli, unde vor organiza ateliere de confecționare a mărțișoarelor pentru elevi. De asemenea, pe parcursul lunii martie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală se vor organiza ateliere pentru copii, dar și pentru toți doritorii de a afla mai multe despre arta confecționării simbolului primăverii.

ipn.md

0