795

Detalii despre „noul” dosar al ex-premierului Filat

La trei ani şi trei luni după ce a fost reţinut pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, în urma unui autodenunţ depus de Ilan Şor, fostul premier Vladimir Filat urmează să fie judecat într-un alt dosar penal în care este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Deşi acest dosar a fost trimis în judecată la mijloc de ianuarie 2019 şi la peste un an după ce sentinţa în celălalt dosar pe numele său a devenit definitivă şi irevocabilă, datele din această cauză penală arată că ea a fost iniţiată de procurori încă în august 2015, cu două luni înainte de autodenunţul lui Şor, scrie Ziarul de Gardă.

În comunicatul de presă remis de Procuratura Anticorupţie (PA) se spune că Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, Filat, „urmărind scopul deghizării originii ilicite şi transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracţiuni de corupţie, a fost organizatorul şi autorul infracţiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relaţii de afinitate, pentru realizarea transferurilor”, se precizează în comunicatul PA.

Procuratura: Banii achitaţi proveneau de la BEM

„La 1 iulie 2013, învinuitul a încheiat un contract de asistenţă în campania electorală pentru un partid politic (PLDM, n.r.) la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanţă din Washington, SUA (Greenberg Quinlan Rosner Research, n.r.). Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma de 12,84 miliioane de lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediari, în care erau depozitate mijloace financiare obţinute prin infracţiuni de corupţie din Banca de Economii (BEM)”, afirmă procurorii.

„Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din SUA, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington către partidul politic din R. Moldova, s-a stabilit că mijloacele băneşti menţionate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat şi îşi ispăşeşte pedeapsa în penitenciar”, susţin acuzatorii de stat.

Dosarul penal pe numele lui Vladimir Filat a fost trimis în judecată la început de ianuarie 2019, iar conform informaţiilor furnizate de către Victor Munteanu, apărătorul fostului prim-ministru, acesta a fost repartizat judecătoarei Valentina Garabagiu, magistrată numită în funcţie în 2007. În perioada 2013-2016, Garabagiu s-a aflat în concediu pentru îngrijirea copilului.

Dosarul trimis recent în judecată, deschis înainte de autodenunţul lui Şor

Dosarul penal pe numele lui Filat, deşi a fost trimis în judecată în ianuarie 2019, a fost deschis, conform informaţiilor din ordonanţa de începere urmăririi penale, încă la data de 26 august 2015, cu aproape două luni înainte ca Ilan Şor, fost preşedinte al BEM să depună un autodenunţ pe numele lui Filat, fapt care a dus la arestarea fostului premier, iar ulterior, la condamnarea sa la 9 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Deşi în comunicatul de presă prin care au anunţat că dosarul a fost trimis în judecată se menţionează că Filat ar fi plătit pentru serviciile oferite partidului pe care-l conducea cu bani proveniţi de la BEM, în ordonanţa din august 2015, procurorii susţineau că mijloacele financiare veneau de la Banca Socială.

Dosarul a fost deschis pe fapt, dar învinuirea i-a fost adusă abia pe 31 iunie 2018. Pe acest dosar, majoritatea acţiunilor procesuale, inclusiv comisiile rogatorii, s-au derulat şi au fost finalizate încă în 2016. De atunci, acest dosar a fost ţinut şi trimis în instanţa de judecată abia acum. Presupunerea noastră e că dosarul are legătură cu precampania electorală. În 2018, documentele care deja erau la dosar, au fost încă o dată ridicate”, spune Victor Munteanu, avocatul fostului premier.

Citește mai departe pe zdg.md.

0