842

Ministrul Finanțelor: Bani pentru creșterea salariilor sunt

Octavian Armașu dă asigurări că resurse financiare pentru implementarea reformei salariale există. În context, ministrul a menționat creșterea încasărilor la bugetul de stat. „Această creștere a încasărilor a fost posibilă datorită unor reforme care s-au făcut în domeniul administrării fiscale și vamale. S-au făcut reforme serioase, s-au eliminat foarte multe elemente negative care au existat în trecut. Acum, FISC-ul și Vama s-au restructurat, activează mai eficient și anul acesta, de exemplu, la FISC avem o creștere a încasărilor de 20%”, a spus oficialul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Potrivit lui, încasările la buget cresc mai repede decât creșterea economică datorită faptului că s-a reușit lărgirea bazei fiscale, mărind gradul de conformare. „Sau mai simplu vorbind, prin faptul că mai multă lume începe să plătească impozite. Respectiv, apar bani la buget și aceste creșteri se transformă în posibilitate de a face o reformă a sistemului de salarizare”, a declarat ministrul. El recunoaște că nu creșterea economică a stat la baza reformei salariilor, scrie IPN.

Expertul economic Viorel Gârbu susține că majorările salariale nu sunt esențiale. Se propune în trei ani ca salariile să crească în medie cu 30%, ceea ce nu este o creștere foarte mare comparativ cu perioada anterioară.

„În opinia mea, principalul succes al acestui proiect este că s-a reușit să vină cu o abordare unică în tot sistemul bugetar. Dar trebuie de analizat, dacă este bine sau nu acest lucru. Pe de o parte, creșterile salariale, atunci când ele se produc, trebuie să vizeze toți bugetarii, pe de altă parte, această uniformizare nu întotdeauna generează performanțe”, a spus Viorel Gârbu. Potrivit expertului, creșterea economică de 4,5% nu este atât de mare ca să permită creșterea salariilor.

Noua lege a salarizării în sectorul bugetar a fost definitivată și urmează să fie expusă spre consultări publice. Autoritățile își propun ca proiectul să fie adoptat în actuala sesiune parlamentară, iar din 1 decembrie prevederile să fie puse în aplicare. Inițiativa prevede majorări salariale pentru angajații din domeniul sănătății, învățământului, din cultură, dar și pentru reprezentanții autorităților publice locale.

Anterior, Octabian Armașu a declarat că pentru a implementa noul sistem de salarizare în sectorul public, în 2019, este nevoie de o majorare de 1,3 miliarde de lei a fondului de salarizare, comparativ cu anul curent. Acesta a menționat că mizează și pe finanțările din exterior, în contextul în care Uniunea Europeană a decis că prima tranșă din asistența macrofinanciară ar putea fi livrată doar după alegerile din februarie 2019, în funcție de modul în care se vor desfășura.

Întrebat săptămâna trecută de costurile noului sistem de salarizare, premierul Pavel Filip nu a oferit o cifră. „Acești bani bugetul statului îi are și îi va avea întotdeauna. Nu este nevoie de rectificare a legii bugetului. Salariile vor fi plătite conform legii care este vigoare”, a spus oficialul.

agora.md

0