Serviciile poştale rămân foarte necesare şi în era internetului
Un cititor în etate din Ghiduleni, raionul Rezina, ne-a contactat repetat, plângându-se că dacă mai înainte i se spunea să meargă singur la oficiul poştal să-şi ia presa abonată, acum acolo în genere nu vrea nimeni să mai lucreze.
“Abonez ziarul pentru informaţii, nu pentru maculatură”
– Eu sunt Mihail Pânzari din Ghiduleni. Când veţi face ordine la poşta din Ghiduleni? Am abonat CUVÂNTUL şi încă o revistă. Tot timpul le primesc cu mare întârziere. Am încercat să clarific lucrurile pe loc, dar mi-au spus că n-are cine lucra şi dacă-mi trebuie ziar – să merg singur la poştă şi să-l iau. Dar eu sunt om bătrân, abia mă mişc şi până la poştă trebuie să fac mai mult de un kilometru. Înainte la poştă era o şefă şi o poştaşă, care deserveau satele Ghiduleni şi Roşcani. Acum nu-i nici un lucrător, vine o femeie de la Rezina de câteva ori în săptămână ca să împartă pensiile. Am vorbit cu fostele lucrătoare. Mi-au spus că s-au concediat pentru că le-au tăiat salariul. Şi cred că ele au dreptate, cu şase sute de lei cine ţi-a cutreiera trei sate care se află la o depărtare de vreo 8 kilometri unul de altul. A fost un caz când poştaşa, în drum spre Roşcani, a fost oprită de nişte răi, care au vrut să-i ia banii pentru pensii. După asta femeia s-a speriat şi a refuzat să mai lucreze. Eu cred că totuşi s-ar găsi doritori să lucreze la poştă, dacă ar fi un salariu normal – este un lucru responsabil, dar plătesc o leafă de râsul găinilor.
Eu am mai telefonat cu vreo două săptămâni în urmă la redacţie cu aceeaşi plângere, după ce m-aţi informat că de la Centrul de poştă Rezina au promis să ia măsuri. Să vă spun ce măsuri au luat? Toată presa mi-au adus-o peste o săptămână. Eu abonez ziarele ca să aflu ce se întâmplă în raion şi în ţară, nu pentru maculatură. Şi dacă le primesc peste o săptămână, ce rost are acea informaţie?, ni s-a plâns Mihail Pânzari din Ghiduleni.
“Poşta Moldovei” trebuie să-şi asume şi responsabilităţi
Peste două zile ne-a telefonat şi primarul comunei Ghiduleni, Liviu Ciubotaru, care ne-a declarat că şi administraţia comunei este foarte nemulţumită de activitatea acestei instituţii.
– Noi oferim gratuit local pentru oficiul poştal. Dar pe parcursul anilor ei n-au făcut nicio reparaţie. Ieri în camera unde se află oficiul poştal a căzut podul şi ei cer ca noi să le facem reparaţie ori să le oferim alt local. Le-am propus: cooperaţi-vă cele trei instituţii care se află în clădirea dată, vă ajutăm şi noi, şi faceţi reparaţiile necesare. Nu vor, ne ameninţă că închid oficiul. Noi nu înţelegem atitudinea Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care există pentru a oferi servicii populaţiei, servicii plătite de stat sau de beneficiari. Nu destul că le oferim locaţiunea gratuit, că pentru activităţile în teritoriul comunei oficiul (de la un timp seamănă mai mult cu un magazin care comercializează diverse mărfuri) nu achită nimic în bugetul local, mai vor tot noi să le creăm şi condiţii de lucru. Dar primăria de unde să ia mijloacele respective? ne-a spus primarul.
Au găsit soluţii
Solicitat să comenteze situaţia care s-a creat la Ghiduleni, Valeriu Amarfii, directorul Centrului de poştă Rezina ne-a relatat:
– Într-adevăr, în camera în care se afla oficiul poştal din Ghiduleni a căzut podul. S-a întâmplat asta din cauză că acoperişul clădirii este spart în multe locuri. Clădirea în care noi închiriem o cameră este mare, acolo se află mai multe instituţii şi noi nu suntem în stare să reparăm tot acoperişul. În urma negocierilor cu Primăria ni s-a oferit o altă cameră, în aceeaşi clădire, unde anterior s-a aflat biblioteca. Zilele trecute, cu forţele angajaţilor noştri am făcut ordine şi reparaţie în această cameră şi în zilele următoare reîncepem lucrul. După cum m-am convins singur, uşor poate fi soluţionată şi problema acoperişului: în pod am văzut multe olane bune, cu care pot fi înlocuite cele stricate, ca să nu plouă.
Referitor la angajaţii oficiului. Conform calculelor şi grilei de salarizare stabilite de ÎS ”Poşta Moldovei” acest oficiu trebuie să fie deservit de o singură persoană (şef şi poştaş), cu un salariu de 2135 lei (0,35 unităţi). Ţinând cont de faptul că persoana respectivă deserveşte trei sate, situate la o depărtare considerabilă unul de la altul, am făcut un demers la “Poşta Moldovei” să suplinească grila de salarizare cu încă 0.3 unităţi, ceea ce va permite majorarea salariului angajatului respectiv până la aproximativ 2850 lei. Asta pentru 3 ore de lucru în oficiu plus distribuirea corespondenţei şi presei în teritoriu. Astfel sperăm să soluţionăm problemele care au apărut în comuna Ghiduleni.
cuvintul.md