Numărul persoanelor care se implică în activități de voluntariat crește
Numărul persoanelor care se implică în activitățile organizate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV) este în creștere cu fiecare an. Dacă în 2014 au fost implicați până la două mii de voluntari, în 2018 numărul acestora a depășit 60 de mii. Costul muncii voluntarilor implicați în activitățile SNV, în perioada 1-7 octombrie, este de peste două milioane de lei. Totalurile au fost făcute marți, 23 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit lui Andrei Gaiu, director executiv al Asociației Obștești „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), dacă în 2013 la nivel național erau trei coordonatori, la ediția din anul curent 37 de coordonatori au gestionat activități de voluntariat la nivel de raioane. În toată țara au fost organizate peste 2000 de activități și aproximativ 3000 de acțiuni. Cei mai activi au fost cei din Drochia, Ungheni, Briceni, Rezina și Bălți. A crescut și numărul activităților desfășurate în Găgăuzia. Dacă anul trecut în regiune au avut loc șapte activități, în acest an numărul acestora s-a ridicat la 34. Au beneficiat direct sau indirect de pe urma muncii voluntarilor în SNV aproximativ 270 de mii de persoane.
Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, susține că, în pofida timpurilor grele, oamenii vor să facă ceva util pentru comunitățile lor. „Începând cu acest an, chiar am putea la nivel de politici publice să promovăm în fișa de post a angajaților administrațiilor publici acțiuni precum promovarea voluntariatului, dezvoltarea implicării civice, pentru că ei asta chiar fac”, a adăugat Antonița Fonari.
Carina Eni, consultant principal la Direcția Tineret în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că SNV este susținută prin intermediul Programului de granturi pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, iar proiectul în sine contribuie la consolidarea și dezvoltarea domeniului de voluntariat. Actualmente, sunt certificate 145 de instituții gazdă a activități de voluntariat și eliberate peste 1628 de carnete de voluntar.
Vera Flocea, coordonator SNV Drochia, a remarcat că activitățile de voluntariat este cea mai bună metodă de educație, deoarece acestea le permit oamenilor să se cunoască pe sine, să se dezvolte ca personalități integre.
Antonina Volkova, directorul executiv al Asociației obștești „Vesta” din Comrat, coordonator TDV în Comrat, a spus că sectorul voluntariatului s-a dezvoltat în Găgăuzia. În acest an, s-au implicat mai mulți coordonatori locali, dar și a existat o colaborare foarte bună cu autoritățile locale.
Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV) a fost organizată de către Asociația Obștească „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), cu susținerea Proiectului ,,SNV 2018 - Hai în gașca voluntarilor” din cadrul Programului anual de Granturi pentru organizațiile de tineret din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
hotnews.md