687

Peste 7000 de copii din R.Moldova s-au intoxicat cu substanțe chimice în ultimii 5 ani

În perioada 2012-2017, în R. Moldova au fost înregistrate 7174 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice în rândul minorilor. Pentru prevenirea acestor incidente, autorităţile au demarat o campanie de informare cu genericul „Sănătatea copiilor fără riscuri chimice”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, campania se desfăşoară în perioada 10-15 septembrie. În cadrul acesteia specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în comun cu conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice și șefii Direcțiilor de învățământ teritoriale, vor  realiza activități de informare și comunicare tematică referitor la prevenirea intoxicațiilor în şcoli, vor participa la discuții publice, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presă, întruniri cu dezbateri tematice în comunități etc.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,  cele mai frecvente sunt intoxicațiile cu medicamente, urmate de produsele cosmetice. În mediul rural mai frecvent sunt înregistrate intoxicații cu pesticide (insecto-fungice), remedii raticide (otravă pentru șoareci), toxine vegetale.

Majoritatea intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic se atestă la copiii de 1-5 ani –  vârsta la care reflexul “mâna-guriță” este dezvoltat foarte bine. Totuși, în cazurile intoxicațiilor copiilor de până la 1 an, acestea în majoritate sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor de către părinți.

Conform datelor statistice, în perioada 2012-2017, în republică, la copiii până la 18 ani au fost înregistrate 7174 cazuri de intoxicații cu diferite substanțe chimice: medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi. Cel mai mare număr (1742) de astfel de intoxicații s-a înregistrat în anul 2015.

24h.md

0