640

Majoritatea parlamentară a refuzat audierea ministrului Justiției în legătură cu dosarul Șor

Partidul Liberal a cerut audierea în plenul Parlamentului a ministrului Justiției, Victoria Iftodi, în legătură cu etapa la care se află dosarul lui Ilan Șor. Propunerea nu a fost însă susținută de majoritatea deputaților.

„Este cunoscut că la 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7, 5 ani. De atunci a trecut mai mult de un an iar această persoană este bine mersi, ba mai mult, gestionează primăria Orhei. Cât mai putem tolera aceste fărădelegi și tergiversări în justiție? Fărădelegi se fac cu carul, dar când e vorba să raportezi în fața Parlamentului, nu avem pe cine invita, pentru că judecătorii nu răspund decât în fața Consiliului Superior al Magistraturii, care se supune unei pers de la guvernare”, a menționat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Liberalii au cerut audierea Victoriei Iftodi pentru ca această să explice de ce are loc o tergiversare în dosarul primarului de Orhei, menționând că termenul de prescripție expiră în 11 luni, iar Ilan Șor ar putea rămâne nepedepsit.

Vicpreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi a menționat că împărtășește și el această îngrijorare, însă Parlamentul nu poate interveni în chestiuni de justiție: „Nu pot supune această propunere votului. Ar însemna să ne amestecăm în chestiunile judecătorești, iar această solicitare este neîntemeiată”.

Replica lui Ghilțechi l-a nemulțumit pe Ghimpu, care a declarat că nu este vorba despre nici un fel de amestec: „Nu ne implicăm în dosar, dar de ce se tărăgănează? Se duce spre aceea ca Șor să nu poartă răspundere”.

Deși propunerea a fost supusă ulterior voturi, majoritatea parlamentară nu a susținut-o.

Ilan Șor, primar de Orhei și lider al Partidului „ȘOR”, este principalul figurant în rapoartele companiei Kroll privind furtul miliardului. Deși inițial procurorii cereau o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru Șor, prima instanță i-a aplicat acestuia o pedeapsă de doar șapte ani și șase luni privațiune de libertate. Judecătorul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău a decis însă ca Șor să-și ispășească pedeapsa doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare, adică după ce se va pronunța și instanța ierarhic superioară. Ulterior, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, unde ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori.

zdg.md

0