1517

Polițiștii de frontieră moldoveni au fost învățați cum să vorbească cu jurnaliștii

Poliția de Frontieră a găzduit etapa finală a cursului de instruire pe marginea aplicării planului de comunicare în domeniul migrației ilegale. Formatul sesiunii s-a impus prin exercițiile practice privind implicarea participanților și pregătirii pentru interviuri. Din grupul de lucru au făcut parte angajați ai Poliției de Frontieră, reprezentanți ai Biroului Migrației și Azil, Inspectoratului Național de Patrulare cu sprijinul expertului MIEUX și reprezentantul ICMPD în Republica Moldova.

Consolidarea capacităților operaționale de comunicare și de reacție mai eficientă în domeniul migrației iregulare sunt subiectele de debut din cadrul sesiunii finale ale acestui proiect. S-a efectuat o analiză amplă a Planului ce vizează aptitudinile de transmitere a informației în timpul situației de criză, care are drept scop facilitarea și îmbunătățirea dialogului dintre societatea civilă și autoritățile guvernamentale în domeniul sus menționat.

De asemenea, participanții au estimat obligativitatea respectării prevederilor Planului chiar în primele exerciții practice care ar fi putut declanșa o criză. Ceea ce a favorizat gestionarea situației apărute, dar și consolidarea imaginii instituției, ținând cont de faptul că comunicarea este parte inerentă a managementului eficient al unei situații de criză.

Echipele au fost antrenate în simularea mai multor stări de urgență ce urmau a fi soluționate conform procedurilor legale. Astfel, s-a identificat candidații pentru interviurile media, s-au stabilit mesajele cheie, reguli aplicabile la interviuri TV, radio, care sunt prima reacție, etc.

Acțiunile realizate au demonstrat importanța cooperării atât la nivel instituțional cât și interinstituțional, iar la final au fost prezentate rezultatele și evaluarea activității proiectului.

Organizarea evenimentului s-a realizat în cadrul proiectului de asistență externă și în cooperare cu Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale (ICMPD), finantat de UE prin programul MIEUX.

deschide.md

0