1211

Campanii de advocacy și asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități din regiuni

Persoanele cu dizabilități continuă să se confrunte cu numeroase probleme sistemice la nivel local, de la lipsa rampelor la intrarea în instituții publice, până la procesul deficitar de stabilire a dizabilității de către organele responsabile. Mai multe grupuri de inițiativă au inițiat mini-campanii de advocacy în cadrul „Proiectului de sprijinire a asistenței juridice primare accesibile pentru persoane cu dizabilități din regiunile Moldovei”, lansat de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD). Rezultatele proiectului au fost prezentate marți, 22 mai, în cadrul unei conferințe, transmite IPN.

Potrivit directorului executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD), Vitalie Meşter, obiectivele din cadrul proiectului s-au axat pe două domenii strategice: asigurarea accesului la asistență juridică primară pentru persoanele cu dizabilități și aducerea unei schimbări pozitive a mediului înconjurător pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv prin accesibilizarea la diferite instituții, obiecte de menire socială, instituții educaționale. Pentru realizarea campaniilor de advocacy la nivel local au fost implicați 15 promotori din șase regiuni din Moldova: Ungheni, Fălești, Orhei, Cantemir, Comrat, Ceadîr-Lunga.

Lilian Darii, directorul executiv al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, a spus că împreună cu CAJPD, au un scop comun, și anume cel de a livra servicii juridice populației, instituția pe care o reprezintă se află într-un proces de stabilire a standardelor de calitate pentru avocați, în ceea ce privește acordarea asistenței necesare persoanelor cu dizabilități mintale. „Astfel demonstrăm că vrem să nu avem doar un simplu acces la asistență juridică, dar aceasta să fie și calitativă. De fiecare dată am salutat parteneriatele cu cei care aduc o asistență specializată pentru că aceștia identifică mai ușor problemele și acordă asistența necesară specializată”, susține Lilian Darii.

Olga Cenușa, consultantă în advocacy CAJPD, a menționat că din 18 campanii de advocacy inițiate, 12 au fost finalizate cu succes, iar șase sunt în curs de realizare. Toți promotorii locali care au participat la procesul de abilitare și implicare prin advocacy au beneficiat din partea Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități de suport în colaborarea cu APL-urile și li s-a acordat asistență juridică. Rezultatele în campaniile de advocacy țin de accesibilizarea instituțiilor publice pentru persoanele cu dizabilități prin construcția rampelor, reparația porțiunilor de drum sau coborârea bordurilor trecerile de pietoni. Potrivit Olgăi Cenușa, acțiunile de advocacy inițiate, au venit să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități, iar promotorii locali s-au implicat în colaborarea cu APL-uri pentru rezolvarea lor.

Elena Stajila, directoarea de program Apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din cadrul CAJPD, susține că în perioada iulie 2017-aprilie 2018, a fost acordată asistență juridică în peste 1000 de cazuri. Una din cele mai grave constatări este că persoanele cu dizabilități nu sunt informate despre drepturile lor, iar  de aici le și sunt încălcate drepturile. De asemenea, le sunt încălcate drepturile la asistență personală, persoanele cu dizabilități, dar și instituțiile de stat nu cunosc că acestea își pot accesibiliza locuințele din control APL-urilor, parțial cunosc că au dreptul la ajutor social din partea statului. Principalele probleme sistemice identificate în regiuni sunt: deciziile nemotivate emise de către Consiliul pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă, lipsa educatorilor cu competențe necesare în grădinițe, pentru copii cu necesități speciale, îngrădirea accesului persoanelor la serviciile de ocupare a forței de muncă, asigurarea cu scaune cu rotile electrice, lipsa medicamentelor și servicii medicale acordate cu întârziere.

Despre existența mai multor probleme au semnalat persoanele cu dizabilități în cadrul lecțiilor publice care au avut loc în 15 localități. Ei spun că le lipsesc serviciile sociale depline, alocațiile sociale, condițiile adecvate de accesibilitate în clădiri și instituții publice, locuințele sociale nu sunt adaptate pentru persoanele la dizabilități etc.

Alexandra Gaunt, șefa misiunii diplomatice a Ambasadei Britanice la Chișinău a remarcat că Marea Britanie prin Fondul de bună Guvernare a fost capabilă să susțină acest proiect de sprijinire a asistenței primare juridice gratuite pentru persoanele cu dizabilități din regiunile Moldovei., pentru că vrea să promoveze o bună guvernare, să susțină o creștere economică sustenabilă. De asemenea, are ca obiectiv  susținerea mediului de afaceri, încurajarea transparenței factorilor de decizie, reducerea corupției. „Problemele de gen și incluziunea sunt problemele cheie pe care le abordăm în acest Fond, în portofoliul și proiectele noastre. Creșterea economică poate asigura asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Persoanele cu dizabilități sunt un grup foarte important al societății noastre și merită să fie tratați în mod egal ca și ceilalți oameni”, a spus Alexandra Gaunt.

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul ultimelor 12 luni, iar persoanele cu dizabilități și în continuare pot beneficia de asistență juridică gratuită, apelând la următoarele numere de telefon: 022 28 70 90, 022022020 sau la adresa: mun. Chișinău, str. Pușkin, 16 of. 5.

hotnews.md

0