Armata Națională, tot mai atractivă. Peste 150 de cereri de angajare înregistrate într-o lună
Mai bine de 150 de tineri au depus dosarele, timp de o lună, pentru a se angaja în Armată chiar dacă Ministerul nu a lansat campania de recrutare. Ministrul Apărării, Eugen Sturza a declarat pentru Deschide.MD că sunt 157 de candidați, iar numărul acestora crește de la o zi la alta.
„E îmbucurător faptul că tinerii vor să vină în Armată pentru a îndeplini serviciul militar în bază de contract. Cu atât mai mult că noi încă nu am lansat ampla campanie de informare pe care o avem pregătită în acest sens”, a declarat Sturza.
Ministrul ne-a spus că multe dintre dosare au fost deja aprobate. Acest lucru a fost posibil datorită reducerii birocrației și simplificarea procedurii de examinare a candidaturilor înregistrate.
„Comisia de examinare a aprobat deja o partea dintre dosare. Termenul aproximativ de testare a candidaților a fost redus și acum în circa o luna de zile, tinerii primesc verdictul comisiei”, a continuat ministrul.
Întrebat când va fi aprobat proiectul privind anularea serviciului militar obligatoriu în Guvern, Eugen Sturza ne-a declarat că acesta urmează a fi discutat în ședința de săptămâna viitoare a Cabinetului de miniștri. După aprobarea lui, Ministerul va lansa o amplă campanie de informare despre beneficiile serviciului militar prin contract, pachetul social al militarilor, salarizarea lor etc.
Între timp, circa 400 de militari sunt scutiți de serviciul în termen.
Condiții de angajare în Armată
În serviciul militar prin contract pot fi încadraţi cetăţenii Republicii Moldova care corespund cerinţelor medicale, psihologice şi profesionale pentru o specialitate militară, precum şi nivelului de pregătire fizică, totodată au studii medii de cultură generală, gimnaziale, liceale, medii de specialitate sau superioare.
Pentru a fi încadrat trebuie:
— să dețină cel puțin studii gimnaziale;
— apt din punct de vedere medical;
— să nu dețină antecedente penale;
— să deţină vârsta cuprinsă între 18-40 ani.
Selectarea candidaţilor pentru încadrarea în serviciul militar prin contract se efectuează de către:
— centrul militar în care aceştia sunt luaţi în evidenţă militară;
— unitatea militară
Etapele de încadrare a cetăţenilor:
Candidatul depune o cerere pe numele comandantului centrului militar, în care se află în evidenţă militară sau pe numele comandantului unităţii militare în care doreşte să se încadreze, deţinând următoarele acte necesare pentru selectare:
— cerere;
— copia buletinului de identitate;
— curriculum vitae (autobiografie);
— copia carnetului de muncă (dacă deţine);
— copia adeverinţei de recrutare, (livretului militar, adeverinţei de absolvire a catedrei militare (dacă deţine));
— certificat medical de la medicul de familie
Ulterior, în cazul corespunderii cerinţelor de încadrare în serviciul militar prin contract, candidatul prezintă pachetul actelor necesare pentru angajare, după cum urmează:
— cazier judiciar, eliberat de Direcţia Informaţii MAI;
— copia diplomei de studii;
— confirmarea de studii;
— referinţa de serviciu, eliberată de la locul de muncă sau de instituţia de învăţământ absolvită sau locul de trai;
— comisia medio-militară.
Totodată, se efectuează examinarea corespunderii candidatului conform cerinţelor de selectare moral-psihologice pentru specialitatea de evidenţă militară concretă, îndreptare la comisia medico-militară pentru efectuarea examinării medicale privind aptitudinea către îndeplinirea serviciului militar prin contract, precum şi pregătirea şi înaintarea setului de documente, pentru perfectarea dreptului de acces la secret de stat.
Aprecierea corespunderii candidatului, aflat în rezerva neinstruită a Forţelor Armate, la funcţia pentru care este preconizat se efectuează în cadrul cantonamentelor de 55 de zile, desfăşurate în unitatea respectivă.
Serviciul militar nu va mai fi obligatoriu
În aproximativ doi ani, locul recruţilor va fi luat de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract. Aceştia vor fi echipaţi conform standardelor moderne. În prezent, serviciul militar este obligatoriu timp de un an.
Renunţarea la serviciul militar obligatoriu se va realiza treptat. În aproximativ doi ani, numărul tinerilor, recrutați pentru armată, va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.
În paralel, Guvernul va rezolva toate problemele legate de logistică și de salarizare, astfel încât să fie creată o armată modernă, mult mai bine dotată tehnic și financiar. În prezent, înrolarea tinerilor în armată are loc de două ori pe an. Potrivit planului de încorporare, în 2018, urmau să ajungă 3700 de tineri.
deschide.md