1428

În 2035, numărul locuitorilor Moldovei ar putea scădea semnificativ

Sursa foto: news.vice.com
În 2035 populaţia Moldovei ar putea scădea cu 28,4%, în comparaţie 2014. Acestea sunt previziunile demografilor, care afirmă că rata de fertilitate în ţara noastră este cea mai mică din statele Uniunii Europene şi statele balcanice din Parteneriatul Estic. Cauzele, efectele şi modalităţile de soluţionare bazate pe experienţa internaţională, au fost abordate astăzi, la o conferinţă internaţională la Chişinău.

„Declinul demografic determinat de scăderea natalităţii, menţinerea la un nivel înalt a mortalităţii şi migraţia în masă pun în pericol viitorul ţării. Constrângerile economice resimţite de oameni duc la amânarea căsătoriilor, renunţarea sau amânarea naşterii copiilor, precum şi emigrarea”, a menţionat Alexandru Stratan, director al Institutului Naţional de Cercetări Economice.  

Există trei scenarii ce prognozează schimbările demografice până în anul 2035. Directoarea Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz a menţionat că rezultatele arată o scădere continuă a numărului populației.

„Potrivit primului scenariu, dacă nu vom înregistra schimbări semnificative în evoluţia principalelor procese demografice, numărul populaţiei în 2035 poate constitui două milioane 85 de mii de locuitori. Conform scenariului mediu, reducerea populaţiei va continua către anul 2035, iar populaţia ar putea constitui două milioane 335 de mii de locuitori. Doar scenariul înalt arată o stabilizare relativă a situaţiei după anul 2030 şi populaţia în număr de două milioane 567,9 mii de locuitori în 2035”, a specificat Olga Găgăuz.  

Expertul Ion Gumene consideră că politicile demografice trebuie să se axeze pe oameni și principalele etape de dezvoltare a lor. Potrivit lui, aceste dimensiuni trebuie să rămână în atenția autorităților în următorii ani.

„De la naşterea până la trecerea în nefiinţă omul parcurge grădiniţa, şcoala, universitatea, crearea familiei, perioada economică activă. Acestea sunt foarte importante pentru a fi conştientizat momentul elaborării de politici. Dacă pui accent mult pe crearea întreprinderilor, investiţii, fără a pune accent pe dezvoltarea omului de la grădiniţă, atunci este o problemă. Studiile recente demonstrează că primii ani din viaţa copiilor, perioada grădiniţă-şcoală primară, sunt foarte importante pentru ceea ce face omul toată viaţa”, a spus Ion Gumene.

Preşedintele Igor Dodon, prezent la eveniment, susţine că situaţia demografică din Republica Moldova este generată de procesele negative din principalele domenii social-economice.

„Ţara continuă să fie divizată după diferite criterii geopolitice. Pentru foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri o viaţă decentă rămâne doar un vis şi asta este cea mai mare problemă a statului nostru. Exodul oamenilor este o consecinţă directă a falimentului sistemic în administrarea statului, statalitate, statul de drept, politica externă independentă, echilibru, soluţionarea diferendului transnistrean bazat pe neutralitate, politic economice coerente şi crearea locurilor de muncă. Stat social, stat polietnic, religia creştină ortodoxă - pot sta la baza reîntoarcerii încrederii cetăţenilor moldoveni. Moldova se află astăzi pe o pantă periculoasă din punct de vedere economic, demografic şi teritorial. Avem nevoie de sprijin şi soluţii”, a declarat Igor Dodon.  

În prezent în ţară este în derulare Programul naţional strategic în domeniul securităţii demografice, ce prevede îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a celor de reproducere, reformarea sistemului de pensii, promovarea şi  reintegrarea celor reîntorşi de peste hotare. Potrivit Biroului Național de Statistică, conform Recensământului din 2014, populaţia Moldovei este de peste două milioane 998 de mii de oameni.

hotnews.md

0