887

Ce le-a spus Filip europarlamentarilor

Prim-ministrul Pavel Filip a avut  o întrevedere cu europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 3-6 aprilie curent. Scopul vizitei este de a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.

Premierul Pavel Filip a apreciat înalt sprijinul constant al Parlamentului European în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și în implementarea agendei de reforme, menționând că agenda de transformare a țării este ghidată de prioritățile Acordului de Asociere cu UE. Atât Guvernul, cât şi Parlamentul au toată determinarea să mențină drept prioritatea numărul unu- implementarea Acordului de Asociere şi vor continua eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate.

„Pentru noi este importantă susținerea în continuare din partea UE. Nu avem planul „A” sau „B”, avem un singur plan-apropierea de Uniunea Europeană, astfel încât parcursul european al țării să devină ireversibil”, a spus Pavel Filip. În context, premierul a menționat că Guvernul depune toate eforturile pentru îndeplinirea  acțiunilor convenite pentru alocarea asistenței macrofinanciare din partea UE. Totodată, pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenței externe a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia. „În prezent banii publici sunt cheltuiți cu multă prudență și eficiență maximă”, a precizat prim-ministrul.

Șeful Cabinetului de miniștri a făcut o trecere în revistă și a principalelor reforme realizate de Guvern în ultima perioadă, între care reforma administrației publice centrale,  a justiției și a sistemului de pensii. Datorită implementării reformei sistemului de pensii, pentru prima dată în ultimii 20 de ani pensia medie pe țară a ajuns la nivelul coșului minim de consum. Totodată, până la finele mandatului actualului Guvern urmează să fie realizată așa numita „mica reformă” în justiție, care presupune o serie întreagă de acțiuni pentru consolidarea sistemului judiciar.

Europarlamentarii au confirmat dorința de întărire în continuare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova, pentru ca cetățenii să se bucure de avantajele oferite de apropierea de UE. Totodată, deputații Parlamentului European au încurajat autoritățile să continue eforturile pentru consolidarea statului de drept, a sectorului justiției și mass-media, pentru investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor fraudate, precum și pentru asigurarea condițiilor pentru desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și democratice.

today.md

0