Republica Moldova, printre țările cu cei mai mulți deținuți
Sursa foto: PSnews
Republica Moldova este printre ţările cu cei mai mulţi deţinuţi, iar condiţiile de detenţie sunt printre principalele cauze pentru care ţara noastră ajunge să fie atacată la CtEDO. Un raport al Consiliului Europei pentru anul 2016, care analizează 47 de închisori, arată că situaţia nu este mai bună la nivel european.
Locurile de detenţie sunt ocupate aproape la capacitatea maximă. Datele arată că rata de încarcerare la nivel european a crescut de la 115.7 în 2015 la 117.1 deţinuţi la o sută de mii de oameni în 2016. Ţările unde acest indicator a crescut cel mai mult sunt Bulgaria, Turcia, Cehia, Serbia şi Danemarca. Rata de detenţie în Moldova este de 221.9. La polul opus, sunt Islanda, Irlanda de Nord, Belgia şi Georgia.
Raportul atrage atenţia asupra numărului mare de deţinuţi în comparaţie cu locurile disponibile în penitenciare. Astfel 13 din cele 47 de instituţii aveau în 2016 mai mulţi deţinuţi decât capacitatea instituţiilor. Cel mai înalt nivel de suprapopulaţie este în Macedonia, 132 de deţinuţi la o sută de locuri. Urmează Ungaria, Cipru, Belgia, Franţa, Portugalia, Italia, Serbia, Albania, Cehia, România şi Turcia. În ţara noastră acest indicator nu e depăşit.
Iar sumele pe care autorităţile le cheltuiesc zilnic pentru întreţinerea deţinuţilor variază de la ţară la ţară. Bugetul pentru instituţiile penitenciare din Republica Moldova a crescut de la 214 milioane de lei în 2010, la 673 de milioane în 2018, spun autoritățile. În medie, pentru un condamnat se cheltuiește în fiecare zi 179 de lei, ceea ce înseamnă aproape nouă euro. Pentru comparaţie, în San Marino această sumă ajunge şi la 700 de euro pe zi.
Potrivit unui raport întocmit de Cosiliul Europei, Moldova este în topul ţărilor cu cei mai mai mulţi deţinuţi la 10 mii de oameni. La acest capitol suntem devansaţi doar de Georgia, Turcia, Lituania şi Azerbadjan. Astfel, la o populaţie de aproape 3 milioane, noi avem peste 8000 de oameni care îşi ispăşeasc pedeapsa în puşcăriii.
Suprapopularea, dar şi condiţiile proaste de detenție sunt cauzele din care ţara noastră pierde milioane de lei în instanţele internaționale. Astfel, în prezent, peste 70 de cauze sunt pe rol la Curtea Europenă a Drepturilor Omului, în care au fost invocate condiţiile inumane şi degradante de detenţie. Cea mai gravă situaţie este la penitenciarul 13 din capitală.
Că situaţia în închisorile din Moldova nu este tocmai bună, iar sistemul necesită investiţii colosale, o recunosc şi autorităţile. Potrivit secretarului general de Stat al Ministerului Justiţiei, Valeriu Munteanu, doar două instituţii penitenciare din Molova corespund standartelor: cel din Taraclia și cel de la Rusca.
În Moldova sunt, în total, 18 instituţii penitenciare.
hotnews.md