Pe strada pietonală din Capitală ar putea fi construit Muzeul Holocaustului
Pe strada pietonală Eugen Doga din Capitală ar putea fi deschis un muzeu al Holocaustului. Acesta urmează să se afle în clădirea în care își desfășoară activitatea biblioteca „Ițic Mangher”, dedicată culturii evreiești.
Printr-un proiect expus discuțiilor publice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cere transmiterea, cu titlu gratuit, cu acordul CMC, din proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale Chișinău în proprietatea publică a statului, a bunului imobil amplasat în mun. Chișinău, str. Eugen Doga, nr. 4.
Potrivit conceptului, acolo trebuie să fie ridicat Muzeul Holocaustului. Acesta va conține expoziția permanentă, expoziții tematice, un centru educațional și o bibliotecă. Expozițiile tematice ale muzeului vor purta un caracter ambulant, astfel, fiind posibilă inaugurarea și în alte localități ale Republicii Moldova.
În prezent, în imobilul preluarea căruia se urmărește își desfășoară activitatea biblioteca „Ițic Mangher”, filială a bibliotecii municipale B. P. Hașdeu. „Menționăm că biblioteca „Ițic Mangher” deține în gestiune o serie de piese, inclusiv exemplare de carte rară, care ar completa armonios expoziția muzeului, iar proiectele educaționale desfășurate de către colaboratorii bibliotecii ar contribui semnificativ la promovarea și valorificarea muzeului nou creat. Astfel, se va asigura și încadrarea bibliotecii în structura viitorului muzeu în calitate de departament distinct”, consideră cei de la Minister.
Precizăm că în ianuarie, la Chișinău, a fost deschis Centrul-Muzeu „Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”. Muzeul a fost deschis de Biroul Relații Interetnice și este amplasat în incinta Casei Naționalităților din Chișinău.