577

Ex-președintele SA „Unibank” dezminte învinuirile aduse de Procuratura Anticorpuție

Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a expediat în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui și ex-vicepreședintelui „Unibank”. Învinuiții ar fi admis și au eliberat unui agent economic rezident patru credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA și 15 milioane de euro.

Ex-președintele „Unibank” dezminte învinuirile aduse și spune că „Toate creditele acordate au fost asigurate prin contracte de depozit garantat”.

„La momentul examinării cererilor de acordare a creditelor, solicitantul creditelor a prezentat toate documentele de rigoare, iar deciziile de a acorda creditele au fost emise în strictă conformitate cu toate actele normative cât și cu Regulamentele Băncii Naționale.

Mai mult decât atât, toate creditele au fost acordate după ce în calitate de mijloc de garantare a recuperării creditelor acordate au servit contracte de depozit garant a mijloacelor bănești a terțelor persoane, în acea mărime cu suma creditelor acordate, care erau deschise și se aflau în conturile SA „Unibank””, se aratâ într-un comunicat emis de avocatul ex-președintelui „Unibank”, Vadim Banaru.

Potrivit acestuia, la acordarea creditelor s-a ținut cont de faptul că în caz de nerambursare a creditelor, SA „Unibank” va putea „să stingă creanța din mijloacele financiare care acopereau suma creditelor acordate în mărime de 100%.

Un alt fapt important de menționat, este că compania-debitor, achita dobânzile la credit, iar din 2015 din cauza situației financiare dificile s-a adresat cu o cererea către conducerea SA „Unibank” ( care la acel moment se afla sub regim de administrare specială ) și a solicitat stingerea creditului contractat prin rambursarea integrală a acestuia, din mijloacelor bănești gajate.  Penționăm, că mijloace bănești gajate s-au aflat pe conturile SA „ Unibank ”.  

Prin urmare, prin  faptul că nu au fost întreprinse acțiunile necesare, eficiente și legale din punct de vedere juridic din partea administratorului special  al SA „ Unibank” și a altor persoane responsabile ale Băncii Naționale, nu s-a întors suma creditului acordat până în prezent.

Deși au fost înaintate propuneri scrise față de BNM de a stinge creanța din contul mijloacelor financiare gajate,de către BNM s-a refuzat acest lucru””, se mai arată în răspunsul oficial.

„Având în vedere cele redate mai sus, ne întrebăm retoric? : Care a fost scopul Băncii Naționale, care avea toate  prerogativele de a întreprinde acțiuni de rambursare a creditelor dar nu a făcut-o, și cine a provocat cu adevărat daune prin acțiunile sale? - foști conducători ai SA „Unibank” sau curatorii actuali ai băncii”, conchide scrisoarea semnată de fostul președinte al băncii, Dumitru Țugulschi, și avocatul său.

Menționăm că potrivit Procuraturii Anticorupție, dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunilor prevăzute, ex-factorii de decizie ai UNIBANK riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de la 3 la 7 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat și a cheltuielilor judiciare. Iar cetățeanului rus, i-a fost disjunsă cauza penală într-o procedură separată, iar persoanele vizate urmează să fie anunțate în căutare.

unimedia.info

0