1395

Tara din UE în care se câștigă mai mulți bani decât se pot cheltui

Danezii sunt pe cale să cheltuieasca cei mai mulți bani din ultimii 12 ani, după mai mult de cinci ani de dobânzi negative, scrie Bloomberg.

Țara care domină clasamentul ONU al celor mai fericite popoare de la înfiinţarea acestuia, în 2012, este din ce mai optimistă, potrivit unui barometru al încrederii consumatorilor, dat publicităţii marţi. Indicele a atins cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut, potrivit Biroului de Statistică din Danemarca.

Tore Stramer, economist-șef la grupul financiar Nykredit, spune că cifrele date publicităţii marţi sugerează intenţia danezilor de a cheltui. Această tendinţă vine după ce dobânzile s-au menţinut negative pentru mai mult de cinci ani, cea mai îndelungată perioadă cu dobânzi negative din lume.

Danemarca foloseşte politică monetară pentru a menţine valoarea coroanei în raport cu euro şi a scăzut pentru prima dată dobânda cheie sub zero la mijlocul anului 2012.

"S-ar putea să nu întrăm într-o petrecere definită de cheltuieli”, a spus Stramer, ceea ce nu este în totalitate rău, având în vedere că ultima dată când cheltuielile au ajuns la acelaşi nivel, în 2006, majoritatea banilor erau împumutaţi.

Potrivit lui Stramer, corecţia suferită de indicii bursieri mondiali la începutul lunii nu a influenţat în mare măsură danezii, care, spre deosebire de vecinii suedezi, au investiţii limitate în acţiuni.

Cum vrea Danemarca să stimuleze angajările şi să reducă deficitul de forţă de muncă

Creşterea optimismului consumatorilor vine pe fondul unui deficit de specialişti pe piaţa muncii, pe care autorităţile încearcă să-l rezolve printr-o serie de stimulente, cum ar fi reducerea taxelor. Astfel, autorităţile propun un amplu plan de reducere a taxelor în ţara cu cele mai mari taxe din lume.

“Trebuie să fie mai ieftin să fii danez”, spunea, anul trecut, ministrul de Finanţe al ţării.

Danemarca are cel mai ridicat procent în PIB din taxe dintre toate ţările dezvoltate. Un lucrător danez a plătit, în medie, anul trecut, 36% din venituri taxe la stat, comparativ cu 25,5%, media statelor OCDE.

Cu o rată a şomajului destul de mică, reducerea poverii fiscale este menită să încurajeze şi mai mulți danezi să muncească, în conditiţiile în care lipsa forţei de muncă cu care se confruntă angajatorii nu poate fi acoperită cu imigranţi, din cauza politicilor foarte stricte ale ţării în privinţa imigraţiei.

Guvernul vrea, totodată, să-i scutească de la plata taxelor pe angajaţii cu venituri mici, pentru a face mai atractivă încadrarea în muncă decât beneficiile de şomaj. De asemenea, contribuţiile la pensie vor fi reduse.

Între propunerile Guvernului de la Copenhaga se mai numără şi reducerea taxei de deţinere a unei maşini cu până la 15.000 coroane, respectiv 2.430 de dolari.

Danemarca deschide uşa europenilor care vor pleca din Marea Britanie, după Brexit

O altă posibilă rezolvare a deficitului de specialişti cu care se confruntă Danemarca a venit şi din partea patronatelor. Dacă Marea Britanie nu poate garanta cetăţenilor europeni că viaţa lor nu se va schimbă şi că vor putea trăi şi lucra în Regat şi după Brexit că înainte, atunci aceşti oameni ar trebui să vină să se angajeze în Danemarca.

Acest mesaj a fost transmis de Confederaţia Industriilor din Danemarca, organizaţie care reprezintă 10.000 de corporaţii, şi care spune că acum este momentul cel mai bun că ţara scandinavă să atragă oameni tineri şi specializaţi, rezolvând astfel deficiul acut de forţă de muncă cu care se confruntă.

“Putem folosi cetăţenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie. Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu ei după Brexit – şi nici Londra nu ştie ce reguli le va aplică”, a declarat Steen Nielsen, şeful pe politici pe piaţa muncii al confederaţiei, scrie Bloomberg.

În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă şi să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocaţi în hăţişul Brexitului, pentru că şi alte ţări europene se confruntă cu acelaşi deficit de forţă de muncă specializată şi vor veni, la rândul lor, cu oferte.

“Este o competiţie acerbă între ţările europene să atragă cei mai buni specialişti“, a spus Nielsen. Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederaţiei pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidaţi pentru a ocupă locurile de muncă vacanțe.

Economia daneză s-a chinuit să-şi revină în ultimii ani, de pe urmă prăbuşirii pieţei imobiliare şi a crizei financiare globale din 2008. Guvernul prognozează o creştere de 1,7% în 2018.

protv.md

0