1096

Fact check: Apocalipsa în comunitățile religioase din UE și SUA?

Sursa foto: bahaiteachings.org
RIA Novosti a publicat articolul „Апокалипсис сегодня: во что европейцы и американцы превращают храмы – RIA Novosti” (din rus.: „Apocalipsa din zilele noastre: În ce transformă europenii și americanii bisericile lor”). Articolul tendențios a fost tirajat și de Sputnik Moldova.

RIA Novosti menționează că numărul bisericilor transformate în cluburi este tot mai mare, iar numărul enoriașilor – în descreștere.

În articol se folosesc expresii precum:

  • „Ateizarea este deosebit de pronunțată”
  • „Biserica Anglicană este nevoită să închidă anual aproape 20 de biserici”
  • „cea mai critică situație”
  • „catolicii riscă să piardă”
  • „Au dispărut luteranii din Magdeburg? Atâta pagubă.”
  • „Scoțienii au mers și mai departe.”

Deși în articol se menționează numărul în descreștere a enoriașilor unor confesiuni, autorul nu menționează statistica pozitivă la nivel global.

Steponas Ribokas, studiază teologia în cadrul Vrije Universiteit, Amststerdam:

„Oamenii nu devin mai puțin religioși, chiar și în Europa de Vest, ci practicile și atitudinile lor religioase se schimbă. În timp ce bisericile creștine tradiționale sunt în declin, din cenușă apar noi expresii ale Bisericii. De exemplu, potrivit raportului despre Observarea pluralismului religios, realizat de Ministerul Justiției al Spaniei, în anul 2017, existau 4045 de locuri de cult evanghelice în țară – dublu față de 2857 în 2011. În Franța, cu o tradiție puternică a secularismului, numărul credincioșilor evanghelici a crescut de la 50 de mii, în anii de după război, până la aproximativ 500 de mii în ultimii ani.

Biserica sau mitropolia decide cui să fie vândut lăcașul și care o să fie viitorul acestuia în cadrul unor dezbateri și alegeri interne.

„Bisericile nu pot fi folosite pentru sex shop-uri, jocuri de noroc și lucruri asemănătoare”, a explicat Jeremy Tipping, managerul echipei „Closed Churches”, din cadrul Bisericii anglicane, pentru Agence France Presse.

În articol, de asemenea, nu se menționează că unele biserici sunt transformate și în librării, case de locuit sau blocuri de studii ale universităților.

„În Amsterdam, cunoscut pentru Cartierul Roșu și atitudinea liberală față de drogurile recreaționale, două clădiri bisericești au început să fie folosite pentru servicii bisericești după o lungă perioadă de timp timp. Biserica Zuiderkerk nu a fost folosită pentru servicii începând cu 1929, dar o comunitate bisericească a început să o folosească pentru slujbele duminicale în 2015. Biserica Vondelkerk a fost folosită cu alte scopuri decât bisericești în perioada 1977-2017. Există sute de biserici care sunt refolosite după o perioadă lungă de timp în toată Europa de Vest pentru serviciile bisericești”, spune Steponas Ribokas, studiază teologia în cadrul Vrije Universiteit, Amststerdam.

moldova.org

0