584

Reuniunea comună a guvernelor de la Chișinău și București, în curând în R. Moldova

Sursa foto: gov.md
O nouă ședință a Guvernelor Republicii Moldova și României va avea loc în viitorul apropiat la Chișinău, a anunțat ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat în prima sa vizită oficială la București.

Reuniunea comună a guvernelor de la Chișinău și București ar urma să aibă loc în curând la Chișinău, iar unul dintre subiecte va fi extinderea Parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

„Am convenit să organizăm în viitorul previzibil, la Chișinău, o nouă reuniune comună a guvernelor noastre, ca un instrument strategic al acestei colaborări. Luând în calcul faptul că dimensiunile cooperării dintre țările noastre au loc în cadrul parteneriatului strategic lansat acum aproape un deceniu, am convenit să examinăm consolidarea și extinderea acestuia, aducerea lui la zi.”

Ministrul afacerilor externe de la București, Teodor Meleșcanu a declarat că România susține Republica Moldova pe mai multe dimensiuni, subliniind că parcursul european depinde de implementarea angajamentelor de reformă asumate de Guvernul de la Chișinău.

Teodor Meleșcanu s-a referit și la declarațiile simbolice de unire adoptate de mai multe localități din Republica Moldova, în contextul în care președintele Igor Dodon a declarat că unirea cu România ar însemna declanșarea unui război civil.

„Obiectivul nostru principal pe care l-am stabilit este acela de a ne uni eforturile în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova. În legătură cu diferite declarații care au fost făcute la nivel local privind unirea cu România, din punctul nostru de vedere, este doar expresia unei dorințe a apropierii cetățenilor din Republica Moldova de cei din România, fără a avea nicio implicație de ordin juridic. Din acest punct de vedere, cred că referirile la război civil sunt în mod evident, total eronate și disproporționate.”

Cei doi oficiali au discutat și despre stadiul și perspectivele interconectărilor energetice și au declarat că acestea rămân prioritare pe agenda bilaterală. Totodată, Teodor Meleșcanu a acceptat să efectueze o vizită în Republica Moldova în următoarea perioadă, la invitația omologului său de la Chișinău.

politics.md

0