Moldova ar putea ieși din CSI. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat la Parlament
La Parlament a fost înregistrat un proiect de hotărâre privind denunțarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente (CSI). Documentul este sub semnătura a cinci deputați liberali, deși în ultima perioadă au vehiculat zvonuri din direcția Președinției, că o astfel de inițiativă s-ar fi pregătit și în cadrul majorității parlamentare.
Semnatarii au argumentat necesitatea ieșirii Republicii Moldova din componența CSI prin faptul că una dintre părțile semnatare ale acordului a încălcat principiile care au stat la baza constituirii organizației regionale.
„Avînd în vedere că principiile care au stat la baza constituirii Comunității Statelor Independente și anume: recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității naționale a statelor membre, egalitatea în drepturi și neamestecul în treburile interne, renunțarea la aplicarea forței, alte principii unanim recunoscute ale dreptului internațional, au fost încălcate de către una din părțile semnatare, precum și, ținînd cont de aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, Parlamentul adoptă prezenta hotărîre", se argumentează în proiectul liberalilor.
În opinia deputaților PL, acordul cu CSI nu a favorizat în niciun fel Republica Moldova, toate „deciziile fiind luate exclusiv reieșind din interesele Federației Ruse".
Liberalii au propus ca relațiile economice reciproc avantajoase cu statele membre CSI să fie promovate prin semnarea unor tratate bilaterale.
CSI a fost creată în 1991, pe fondul dezmembrării Uniunii Sovietice, fără participarea țărilor baltice. Georgia s-a retras din organizație după scurtul război cu Rusia din 2008.
deschide.md