1174

Bogătașii ruși caută refugiu în Malta! Cât plătesc pentru cetățenie europeană

Sursa foto: lalschools.com
În ultimii trei ani, peste 730 dintre cei mai bogați ruși și-ar fi cumpărat cetățenia Maltei. Această țară insulară, aflată în Marea Mediterană la câteva zeci de kilometri sud de Italia și care a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, își oferă cetățenia în schimbul unor investiții de aproximativ 900 de mii de euro, pe lângă taxe și alte cheltuieli, asigurate de fiecare doritor.

Conform unui document făcut public de Guvernul maltez, copiii și membrii familiilor unor cunoscuți oameni de afaceri, precum și persoane ale căror nume pot fi, deocamdată, doar,î asociate cu persoane cunoscute în Rusia ar fi obținut pașapoarte europene.

Printre aceștia este, potrivit RBK, este și Arkadi Voloj (Arkady Volozh), fondatorul companiei Yandex, cel mai accesat motor de căutare din Rusia și fosta URSS, similar Google, precum și membrii familiei sale.

„Arkadi Voloj călătorește mult în scopuri de afaceri și pașaportul lui european îi permite s-o facă fără viză. Ca și altădată, el rămâne cetățean al Rusiei și respectă toate normele legislației ruse”, declară unul dintre reprezentanții Yandex, întrebat de RBK despre cetățenia malteză a fondatorului.

În listă celor care au cumpărat cetățenia malteză figurează și familia proprietarului celei mai mari corporații financiar-imobiliare ruse „Lider” Vladmir Voronin, directorul minelor aurifere „Plius” Pavel Gracev și fostul vice-președinte Lenovo Gleb Mișin. Aceștia au confirmat informațiile difuzate de agenția rusă.

Numele care corespund unor manageri de top ai „Laboratorului Kaspersky” apar, de asemenea în listă.

Amintim că Donald Trump a semnat în decembrie o lege care interzice utilizarea produselor „Kaspersky Lab” de guvernul SUA. Prevederea este inclusă în Legea bugetului apărării Statelor Unite pentru anul fiscal 2018, din cauza suspiciunilor legate de legăturile cu Kremlin și serviciile ruse. Și guvernul britanic a interzis utilizarea programelor antivirus rusești produse de „Kaspersky Lab”, în urma unui avertisment emis de Centrul Național de Securitate Cibernetică.

Yandex este, de asemenea, suspectată de implicare în manipularea rezultatelor unor alegeri din Occident.

Malta a devenit subiectul unui scandal european după ce, la mijlocul lunii octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații, aflată la originea unor acuzații de corupție în țara sa, a fost ucisă în explozia unei bombe plasată sub mașină.

De altfel, un regulament privind la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiții, contra sumei de cel puțin 100 de mii de euro, a fost intens promovat și de guvernarea de la Chișinău, contestat totodată de experți și văzut rezervat de partenerii de dezvoltare europeni.

radiochisinau.md

0