1301

Femei umilite și lăsate să nască singure – o normalitate pentru sistemul medical din Moldova

Mărturia tinerei care a născut prematur, în baia Institutului Mamei și Copilului, singură și neglijată de medici, poate fi considerată, din păcate, un caz aproape comun pentru sistemul medical din Republica Moldova. Răceala și nepăsarea personalului medical ies la iveală tot mai des în ultimii ani. Femeile care au fost abandonate, pur și simplu, pe patul de spital în timpul travaliului sau părinții cărora le-au fost schilodiți copiii prind curaj și povestesc experiențele lor.

Cel mai des, adulții își scriu poveștile pe forumurile de specialitate sau în grupurile create pe rețelele de socializare. Indiferenți, brutali și incompetenți, astfel îi caracterizează pacienții pe unii angajați din sistemul medical.

Închisoare cu suspendare pentru moartea nou-născuților

În anul 2015, trei medici de la Institutul Mamei şi Copilului (IMC) au fost condamnaţi la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor pe un termen de probă de doi ani, fiind găsiţi vinovaţi de malpraxis. Condamnarea a venit după ce, pe 26 octombrie 2011, asistând la o naştere, învinuiţii nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului, i-au administrat pacientei un preparat medical într-o doză prea mare şi astfel, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a nou-născutului. Pruncul a devenit invalid și peste trei ani a decedat.

O altă istorie cu final tragic s-a înregistrat la IMC în luna august 2015 atunci când un nou-născut a decedat la câteva ore de la venirea sa pe lume. De vină ar fi tot medicii care au asistat la naștere. Aceștia i-ar fi provocat copilului mai multe traume din cauza cărora micuţul nu a supraviețuit, notează Ziarul de Gardă.

Veriga slabă în acest cerc vicios al malpraxisului o constituie justiția. Părinții care s-au lovit de indiferența și incompetența medicilor se arată convinși că nu are rost să meargă în instanță. Expertizele Centrului de Medicină Legală sau ale Ministerului Sănătății, Muncii și a Protecției Sociale sunt mai mereu în favoarea personalului medical.

Femeile nasc singure în salon

Astfel de situații se întâmplă în maternitățile din toată țara. În luna iulie a anului trecut, o femeie dintr-un sat din Fălești mărturisea că și-a născut pruncul singură într-un salon al maternității din orașul Bălți. Povestea tinerei se aseamănă izbitor cu cea făcută publică zilele trecute.

Olga Mulic a povestit pentru Pro TV că a fost lăsată timp de trei ore singură să-și nască pruncul mort într-un salon. Tânăra acuză medicii de la maternitatea din Bălti că nu i-au acordat ajutor. „Am început a implora, vă rog veniți să mă ajutați că nasc copilul și nu m-au crezut. Pe pat am născut, cu toate că nu se naște pe pat, celelalte două paciente s-au speriat au început a plânge, s-au întors cu spatele”, a dezvăluit femeia.

Drama malpraxisului în Moldova

Medicii comit erori în activitatea lor oriunde în lume, însă sistemul medical și cel al justiției știe cum să gestioneze aceste situații și să învețe din experiențe. Medicii și autoritățile din Republica Moldova refuză să se schimbe. Diagnostic greșit, tratament prescris la nimereală și trimiteri acasă. Asta întreprind unii medici atunci când au în față un părinte disperat cu un copil bolnav în brațe. În anul 2015, Polina și Ștefan l-au pierdut pe Ionuț, băiețelul lor de doar patru luni diagnosticat și tratat greșit. Medicii au spus că micuțul a făcut o bronșită simplă și i-au prescris un sirop. Starea copilului s-a înrăutățit și a fost transportat, în cele din urmă, la același Institut al Mamei și Copilului din Chișinău unde s-a stins, relatează publicația Sănătate Info.

Zeci de milioane de lei investite în Institutul Mamei și Copilului

Menționăm că în anul 2014 a avut loc semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, reprezentat de Institutul Mamei şi Copilului. Astfel, România a oferit instituției peste două milione de euro pentru renovarea şi dotarea mai multor secţii şi departamente. În vara anului 2017, au fost inaugurate Secţia Urologie Pediatrică şi Secţia Ginecologie Infantilă, iar în luna octombrie a anului trecut a fost renovată Secția Radiologie și imagistică, Secția Diagnostic funcțional și Secția Endoscopie. Au mai fost renovate Secţia nr.2 de obstetrică şi Secţia lăuzie şi nou–născuţi nr.1.

Procesul de renovare a IMC a început în cadrul campaniei „Renaşte Moldova”. Inițiatoarea campaniei a fost Fundația „Edelweiss”, înființată de președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. De altfel, democratul utilizează adesea această instituție medicală pentru a-și promova imaginea. În 2016, acesta a anunțat că fundația sa va oferi tuturor bebelușilor născuți la Institutului Mamei şi Copilului o cutie cu produse necesare îngrijirii lor.

Morbiditatea nou-născuților

Cu toate investițiile financiare, situația în instituțiile medicale rămâne precară. Datele statistice demonstrează că afecţiunile din perioada perinatală (de la 22 de săptămâni de graviditate până la șapte zile după naștere) sunt în topul cauzelor morbidităţii copiilor nou-născuţi. Numărul copiilor care se nasc cu anomalii s-a majorat de la 10.000 în anul 2012 la 12.000 de copii în anul 2016. Asfixia obstetricală, hipoxia intrauterină și pneumonia congenitală sunt principalele probleme de sănătate cu care se confruntă nou-născuții. În aceste situații este nevoie de implicarea totală și responsabilă a medicilor pentru a ameliora starea bebelușului.

Amintim că, o postare despre experiența unei tinere care a născut la Institutul Mamei și Copilului a bulversat opinia publică. În mesajul său, publicat pe 3 ianuarie, femeia povestește că acum două săptămâni ar fi fost nevoită să nască în chinuri groaznice, de una singură, în baia spitalului, având doar 21 de săptămâni de sarcină. Atitudinea medicilor de la Institut ar fi fost revoltătoare.

„Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat, fetelor ca un câine am născut…. Până a venit ea (asistenta medicală – n.r) eu eram cu fetita în brate…A venit și striga la mine iar, ca baia e murdară de sânge”, a povestit tânăra.

Administrația Institutului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au menționat că s-a autosesizat pe marginea cazului și că a fost demarată o anchetă internă. De asemenea, reprezentanții Institutului Mamei și Copilului au anunțat că persoanele implicate au fost suspendate din funcție pe perioada desfășurării anchetei.

moldnova.eu

0