865

Traian Băsescu spune câți moldoveni trebuie să-și dorească unirea ca aceasta să se întâmple

Unirea Republicii Moldova cu România nu este politică, dar e istorie, spune fostul președinte de la București Traian Băsescu. Acesta crede că procesul de reunificare a celor două state româneşti o vor proeuropenii, comuniştii şi chiar unii socialişti. Chiar dacă mişcarea unionistă nu este încă puternică, Băsescu speră că împreună cu societatea civilă unionistă de la Chişinău vor reuşi să construiască cel mai mare curent unionist în anul 2018. Aceştia trebuie să convingă măcar 50% dintre cetăţenii moldoveni că unirea este „absolut benefică” pentru ţara noastră.

Traian Băsescu a îndemnat unioniştii din Moldova să nu se ferească de proeuropeni şi să nu fie ostili faţă de partidele politice de la Chişinău. Acestea sunt câteva concluzii extrase de la întâlnirea unioniştilor moldoveni cu Traian Băsescu, care a avut loc duminică în sala de festivităţi a Liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din Chişinău.

Fostul preşedinte român Traian Băsescu a fost aşteptat de sute de moldoveni care-şi doresc reunificarea Basarabiei cu România. Sala de festivităţi a fost arhiplină, iar multe persoane au stat în picioare. La întâlnire au participat mulţi adulţi şi tineri veniţi de la Soroca, Ştefan Vodă, Sângerei, Anenii Noi etc., dar şi persoane de vârsta a treia. Unioniştii din Republica Moldova l-au întâmpinat cu aplauze şi i-au strigat numele la unison.

„Unirea înseamnă bunăstare”

Fostul preşedinte de la Cotroceni se află la Chișinău pentru a spune că „PIB-ul României este de 6,7 ori mai mare decât cel al Republicii Moldova”, iar „creşterea economică de care se bucură România se datorează integrării în UE şi aderării la NATO”. Băsescu menţionează că niciun politician din Moldova nu este onest faţă de cetăţeni. Asta deoarece nu recunosc instabilitatea şi zona de risc în care se află Republica Moldova. „Niciun politician nu are o abordare cinstită. Moldova rămâne în zona gri care înseamnă o zonă de risc, incertitudine, nu poţi proiecta viitorul neamului”, explică Traian Băsescu.

Deşi mulţi îşi doresc reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, iar unioniștii speră ca acest eveniment să se producă în anul 2018 – când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 -, Traian Băsescu susţine că România nu poate forţa lucrurile, deoarece nu ar avea sprijin din partea deputaţilor, UE şi NATO. Ca acest lucru să se întâmple e necesar ca măcar 50% dintre cetăţeni să-şi dorească deschis reunificarea poporului român. „Să stârnim curentul unionist. E posibil să fie un val care va mătura tot după 2018”, adaugă Băsescu.

Cine vrea reunirea Moldovei cu României

Jurnalistul Vadim Şterbate a spus că 24 de primari din raionul Soroca îşi doresc reunificarea ţării, iar mulţi consilieri din oraşul Soroca, inclusiv comunişti şi socialişti, vor ca Republica Moldova să se unească cu România.

În cadrul conferinţei l-am întâlnit pe doctorul habilitat în biologie Petru Tarhon care vrea unirea cu România. Profesorul Tarhon a trăit în România Mare şi ştie ce înseamnă acest lucru. „Mă simţeam acasă, simţeam că sunt membru al acestei ţări. Acum nu înţelegi al cui eşti. Moldova e o ţară artificială, nu are resurse naturale pentru dezvoltare. Noi avem oameni şi pământ, iar România are zăcăminte subterane. Moldova nu poate fi stat aparte, deoarece nu are cu ce. Dacă nu am primi bani de la UE, Banca Mondială etc., atunci ce ne-am face noi? Eu am o pensie de 2.000 de lei, iar dacă aş fi în România Mare, atunci aş primi 12.000 de lei”, subliniază academicianul Petru Tarhon. Profesorul înţelege că unirea nu-i posibilă chiar acum, iar asta e din cauza că noi, moldovenii, nu suntem uniţi. „E greu să faci ceva când nu-i unire”, conchide Petru Tarhon.

ONG-urile unioniste precum Tinerii Moldovei, Acţiunea 2012, ODIP şi Blocul Unităţii Naţionale au chemat cetăţenii să marcheze Ziua Naţională a României, sâmbătă, 2 decembrie, în faţa domnitorului Ştefan cel Mare din centrul Chișinăului.

moldnova.eu

0