Un procuror vrea să candideze pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor
S-a retras din Comisia de organizare a alegerilor pentru selectarea membrilor procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), deoarece vrea să candideze pentru a fi membru al Consiliului. Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzar, s-a retras din componența Comisiei care va organiza alegerile pentru selectarea membrilor CSP. Acesta a informat că intenționează să candideze pentru a face parte din Consiliu din partea procuraturilor teritoriale și specializate. Astfel, CSP, ”pentru a nu-i îngrădi dreptul de a candida”, a decis ca acesta să fie înlocuit cu Vladislav Bobrov, procuror în Procuratura Anticorupție.
Din compnența Comisie mai fac parte:
- Eduard Bulat – procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor, Procuratura Generală;
- Oxana Cazacu – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal;
- Dumitru Rața – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Ciocana;
- Octavian Lazarev – procuror în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Râșcani.
Conform Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor, CSP formează Comisia de organizare, care este compusă din 5 procurori, după cum urmează: 1 de la Procuratura Generală, 1 de la procuraturile specializate și 3 de la procuraturile teritoriale. Prima şedinţă a Comisiei de organizare este convocată de către preşedintele CSP. Membrii comisiei vor alege preşedintele şi secretarul acesteia prin votul majorității membrilor.
Comisia de organizare este deliberativă dacă la ea participă cel puțin trei membri. Toate hotărârile sunt luate cu votul majorităţii membrilor. Comisia de organizare este responsabilă de:
- înregistrarea candidaţilor şi verificarea corespunderii acestora criteriilor de eligibilitate;
- întocmeşte lista finală a candidaţilor pentru Consiliu şi colegiile sale;
- întocmeşte şi tipăreşte buletinele de vot;
- asigură pregătirea listelor procurorilor în exercițiu şi materialelor aferente;
- asigură publicarea programelor de promovare ale candidaţilor pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor şi a Procuraturii Generale;
- asigură transmiterea tuturor documentelor şi materialelor Comisiei de alegeri.
- Comisia de organizare îşi încetează activitatea în momentul transmiterii documentelor şi materialelor către Comisia de alegeri.
Adunarea Generală a Procurorilor va avea loc în data de 17 noiembrie. Evenimentul este organizat pentru că, la 19 decembrie, expiră mandatatele actualilor membri ai CSP, aleși din rândul procurorilor:
- Mircea Roșioru;
- Ruslan Popov;
- Viorel Tureac;
- Remus Moroz;
- Vasile Stoinov;
- Eduard Maşnic.
Mandatul membrilor aleși ai CSP este de patru ani. Aceeași persoană nu poate deține funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv.
bizlaw.md