Cele mai frumoase biblioteci moderne din lume (Foto)
Biblioteca Peckham din Londra, Marea Britanie
A fost inaugurată în anul 2000 și deține premiul Stirling pentru arhitectură. În primul an, jumătate de milion de oameni au intrat prin ușile acestei biblioteci. Interiorul său seamnă mai mult cu o zonă de relaxare într-un club de noapte, schimbând radical ideea cum ar trebui să arate o bibliotecă.
Biblioteca filologică a Universității Libere din Berlin, Germania
Când Norman Foster a fost angajat să construiască o nouă bibliotecă pentru Universitatea Liberă din Berlin, el a început să se gândească asupra locului în care oamenii preferă cel mai mult să citească. Imaginea pe care o vedea era cu totul calmă și liniștită. La bază a stat lumina naturală, inspirându-se dintr-o fotografie în care cineva stătea sub un copac și citea o carte în lumina soarelui. Această atmosferă a urmărit-o arhitectorul aici. Construită în 2005, biblioteca are o structură netedă și rotundă, imitând conturul unui craniu uman. Aceasta este numită „Creierul Berlinului”. Economisirea energiei este o parte importantă a conceptului lui Foster.
Biblioteca Națională, din Riga, Letonia
Biblioteca Națională din Letonia a fost fondată în 1919, la un an după ce Letonia a câștigat independența, însă și-a pierdut statutul național în 1940, când Letonia a fost înghițită de URSS. În 1990, Letonia și-a recăpătat independența și au început lucrările la o nouă bibliotecă din Riga, proiectată de arhitectul Gunnar Birkerts, născut în Letonia. Noua clădire a fost finalizată în 2014, anul în care Riga a devenit capitala europeană a culturii.
Bibliotheca Alexandria, Egipt
Julius Cezar nu a vrut niciodată să ardă biblioteca veche din Alexandria (el avea doar intenția de a arde navele în portul din apropiere). Jumătate de milion de manuscrise s-au transformat în scrum, jumătate de milion de capodopere au fost pierdute pentru totdeauna. Nimic nu poate aduce înapoi cărțile pierdute, dar Alexandria are acum o nouă bibliotecă, una dintre cele mai frumoase din lume. Construită în 2002 de către arhitecții norvegieni Snøhetta, este o clădire modernă și impresionantă. Pe lângă bibliotecile extinse arabe și franceze, există 13 centre de cercetare academică (inclusiv un centru de studii islamice) și 15 expoziții permanente (inclusiv expoziții de astronomie musulmană medievală). Noua bibliotecă a Alexandriei atrage acum 1,5 milioane de vizitatori pe an.
Biblioteca Universității de Tehnologie din Brandenburg, Germania
Fondată în 1991, la un an după reunificarea Germaniei, Universitatea de Tehnologie din Brandenburg a revigorat orașul est-german Cottbus, iar noua sa bibliotecă ocupă locul central. Construită în 2004, biblioteca reprezintă un Turn Babel modern, împodobit cu litere din mai multe limbi. Interiorul este îndrăzneț și modern, în nuanțe de roz și verde-lime.
Biblioteca Sir Duncan Rice, Universitatea din Aberdeen, Regatul Unit
Deschis de regina Elisabeta a II-a în 2012, acest monolit cu șapte etaje arată că înălțimea poate fi frumoasă. Biblioteca a fost asemănată cu un far, legând orașul de mare. Arhitecții danezi, Schmidt Hammer Lassen au obținut premiul național RIBA (Royal Institute of British Architects) în 2013.
Biblioteca De Krook din Ghent, Belgia
În contrast cu monumentele antice, De Krook leagă centrul istoric al orașului de cartierul artistic. Numită „casă deschisă pentru cunoaștere și inovare”, biblioteca este un catalizator cultural al orașului.
Biblioteca din Birmingham, Regatul Unit
În 2013, în orașul Birmingham se înalță o clădire de 10 etaje. Biblioteca a devenit un loc popular de întâlnire, cu vederi uimitoare spre oraș, mai mult de două milioane de vizitatori în fiecare an.
Biblioteca Centrală din Seattle, SUA
Biblioteca Centrală a fost inaugurată în 2004. Arhitecții LMN din Seattle, au creat un spațiu deschis ochilor lumii, printr-o fațadă de sticlă.
Biblioteca Universității din Viena, Austria
Numită de The Guardian, „Regina Curbei”, biblioteca futuristă rezumă stilul ei măreț și sculptural. Zaha Hadid a creat o lucrare care a topit influențele occidentale și orientale, de la clădirile geometrice ale Mies van der Rohe până la dunele de nisip schimbate în deșert.
stirilocale.md