Când şi cum urmează a fi votată modificarea Constituţiei
Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției R.Moldova, în urma căruia integrarea europeană va fi consfinţită în Legea Supremă, urmează a fi votat în Parlament în luna iunie-iulie, iar votarea acestuia se va face prin vot nominal.
O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedintele Andrian Candu la emisiunea “Replica” de la Prime TV.
Astfel, Andrian Candu a explicat că, timp de 45 de zile, grupul de lucru creat în Parlament va elabora textul de modificare a Constituţiei, după care proiectul va fi iniţiat în Parlament.
Proiectul va fi expediat Curţii Constituţionale spre avizare, după care, potrivit Legii Supreme, există o perioadă de 6 luni de zile “de aşteptare şi de dezbateri”. Respectiv, proiectul de modificare urmează a fi votat în luna iunie-iulie.
“Deci, nu putem purcede la dezbateri în plenul Parlamentului şi votarea în prima lectură, în a doua şi a treia, până nu trec acele şase luni. Cu alte cuvinte zilele votului decisiv vor fi luna iunie -iulie”, a menţionat Andrian Candu.
Totodată, preşedintele Parlamentului a precizat că majoritatea parlamentară va cere, cu siguranţă, ca proiectul să fie votat prin vot deschis, nominal, după modelul când s-a fost votat Acordul de Asociere RM-UE.
Andrian Candu a mai spus că până la exerciţiul de vot, PDM va avea posibilitatea să discute cu colegii din opoziţia proeropeană din Parlament- deputaţii PLDM şi Pl- şi să găsească toate argumentele, pentru a-i convinge să susţină acesată iniţiativă, să fie acele 67 de voturi necesare pentru modificarea Constituţiei.
“Ne bazăm pe voturile colegilor din parlament-celor din PLDM şi PL- deoarece împreună cu ei vom avea acel vot pentru modificarea Constituţiei. Înţelegem criticile, confruntarea, dar atunci când este vorba despre drumul spre UE, probabil aici ar trebui să uităm de confruntare, de putere şi opoziţie. Este vorba despre viitorul ţării. Sper să avem acele 67 de voturi necesare pentru modificarea Constituţiei”, a spus politicianul.
În context, Andrian Candu nu a exclus o anumită rezistenţă din partea preşedintelui Igor Dodon privind acest proiect, precizând că în acest caz va fi necesar de al doilea exerciţiu de vot.
“După orice lege votată, urmează promulgarea preşedintelui. În cazul dat este vorba despre o lege constituţională, deci va fi votată în trei lecturi, după care va trimisă la promulgare. Bănuiesc eu acum deja că preşedintele Dodon o va întoarce înapoi . Respectiv vom avea al doilea exerciţiu, de aceea trebuie să fim răbdători, să muncim, dar să reuşim”, a conchis Andrian Candu.
Reamintim că pe 6 octombrie Parlamentul a aprobat, crearea grupului de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova. ”Prin această modificare va fi stabilit clar că singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova rămâne integrarea europeană”, a declarat președintele Parlamentului.
moldova.org