519

Guvernul a aprobat concepția pentru restructurarea sectorului feroviar

Guvernul a aprobat miercuri, în şedinţă, Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pentru anii 2018-2021”.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru INFOTAG că documentul a fost elaborat la inițiativa premierului Pavel Filip și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). 

Documentul vine să asigure modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea acesteia în vederea asigurării sustenabilității financiare și sporirii atractivității „Căii Ferate” pentru transportatorii naţionali şi internaţionali.

Concepția conține analiza situației actuale a sectorului feroviar, problemele existente în domeniu și instrumentele de soluționare a acestora, în vederea creării unui sector feroviar funcțional și eficient, în conformitate cu legislația UE. În acest sens, este prevăzută inițierea reorganizării prin separare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri.

Împărțirea activităților CFM în trei sectoare, care vor exercita activitatea pe piața transporturilor în mod autonom, va permite separarea strictă a sarcinilor, garantarea independenței societăților și orientarea acestora spre competitivitate în afaceri.

Totodată, printre obiectivele concepției se numără crearea Agenției Feroviare, a Autorității de Investigare a Accidentelor, precum și deschiderea pieței feroviare din Republica Moldova pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

INFOTAG precizează: Proiectul de restructurare a CFM a fost aprobat în anul 2015 şi presupune achiziţionarea garniturilor şi reabilitarea infrastructurii feroviare. BERD va oferi pentru implementarea proiectului un împrumut în valoare de 52,5 mil. euro, iar Comisia Europeană va oferi un grant de 5 mil. euro. Prima parte a contractului prevede procurarea a 11 locomotive magistrale. O parte din bani vor fi folosiţi pentru repararea capitală a segmentelor problematice ale CFM, în primul rând, „Chișinău-Ungheni” și „Ungheni-Ocnița”, care fac parte din coridoarele internaționale. Potrivit experților, pentru a restabili infrastructura și materialul rulant al CFM, sunt necesare cel puţin 400 de mil. de euro, fără a ţine cont de costul de electrificare a căilor.

hotnews.md

0