9571

Modelul Dacia despre care mulți n-au știut că există (Foto)

Dacia D6 putea fi mașina fabricată în România care să rivalizeze cu celebrul bus Volkswagen, vehiculul preferat al hipioților în anii 70. N-a ajuns niciodată atât de cunoscută ca modelul german din cauza numărului mic de exemplare fabricate și destinației exclusive de vânzare - instituțiile de stat. 

Ca și alte produse implementate la uzina Dacia în comunism și acest model era preluat de la Renault, mai precis modelul Estafette, nume care a fost alăturat Dacia D6, scrie site-ul Playtech.ro.

Dacia D6 a fost prima autoutilitară fabricată vreodată de Automobile Dacia, fiind o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault Estafette. A fost produsă în România între 1975 și 1978, fiind realizate doar 642 de exemplare.

Pentru a scuti o parte din costurile colecției CKD (Renault 12/Dacia 1300), Regia Națională Renault a transferat la Mioveni fabricația cutiilor de viteze, pentru gama utilitară Estafette. Practic a fost mutată linia de fabricație de la Cleon, din Franța, în România.

În perioada 1975-1978, la Mioveni au fost asamblate 642 de autoutilitare (1975 - 176 unitati, 1976 - 49, 1977 - 371, 1978 – 46), potrivit Wikipedia.
Dacia_Estafette

Motorul și celelalte piese (mai puțin pompa de apă și carcasa filtrului de aer) erau comune cu cele ale modelui Dacia 1300, fiind de fabricație românească. Tot aici era produs sistemul de frânare, geamurile, plafonierele, anvelopele și tapițeria.

Varianta de caroserie asamblată la Mioveni a fost cea de transport mărfuri, cu plafon standard.

Principalul beneficiar al modelului Dacia D6 a fost Poșta Română, automobilul fiind vândut exclusiv instituțiilor de stat.

În țară umbla zvonul că Elena Ceaușescu nu a vrut ca modelul să ajungă la populație, că ar fi împins-o spre haos, anarhie și trai mai libertin (moda hippy). Cum ar fi fost să trăiești, în timpul comunismului, în mașină?

timpul.md

2