882

Premierul R. Moldova, Pavel Filip, a cerut Adunarii Generale a ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria

Premierul de la Chisinau, Pavel Filip, a sustinut un discurs in numele Republicii Moldova in cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit unui comunicat de presa al Gvernului moldovean, citat de Radio Chisinau.

In interventia sa, seful Executivului s-a referit in mod special la necesitatea solutionarii conflictului teritorial din partea de est a Republicii Moldova. Pavel Filip a remarcat ca acest diferend este alimentat de prezenta fortelor militare straine pe teritoriul tarii si nu de diferentele de origine etnica sau religioasa a populatiei din regiune.

In context, premierul a mentionat ca Republica Moldova pledeaza in continuare pentru identificarea unei solutii viabile pentru problema transnistreana in formatul de negocieri 5+2, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii si oferirea unui statut special regiunii din stanga Nistrului.

"Consideram ca procesul de reglementare ar putea fi facilitat de transformarea actualei 'forte trilaterale de mentinere a pacii' din regiunea transnistreana, la care participa si un contingent din Federatia Rusa, intr-o misiune civila multinationala cu mandat international", a declarat Pavel Filip.

Totodata, Filip a facut un apel catre comunitatea internationala sa sustina includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunarii Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formatiunilor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Acesta a acuzat ca, in pofida principiilor fundamentale ale dreptului international, a prevederilor Constitutiei Republicii Moldova, dar si a angajamentelor internationale asumate de catre Federatia Rusa, trupele militare ale acesteia nici in prezent nu au fost retrase de pe teritoriul tarii noastre.

Premierul a accentuat ca contingentul de pacificatori rusi au un statut legal aparte fata de trupele militare ale Rusiei, se mai arata in comunicat.

"Exercitiile militare desfasurate in regiunea transnistreana de catre trupele ruse, cu participarea tot mai frecventa a fortelor paramilitare ale regimului secesionist de la Tiraspol constituie o adevarata provocare de securitate la adresa Republicii Moldova. Aceste actiuni sunt in contradictie flagranta cu obligatiunile de a respecta cu strictete principiul neutralitatii in raport cu partile aflate in conflict. Reiteram cu fermitate cererea de retragere completa si neconditionata a asa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care stationeaza ilegal pe teritoriul Republicii Moldova", a spus seful Cabinetului de ministri.

hotnews.ro

0