1135

Părinţii cuiva, bătrânii nimănui – care este soarta vârstnicilor din Republica Moldova


Bătrâneţea părinţilor poate ajunge povară pentru unii copii. I-au crescut, educat, le-au dat un rost în viaţă, iar o dată părinţii ajunşi la bătrâneţe, copiii au uitat de ei. Un exemplu elocvent în acest sens ne poate servi şi cazul Liliei I. din Chişinău.


Trecută de 85 de ani, bolnavă, femeia a ajuns practic la mila vecinilor care îi mai duc câte o bucată de pâine şi o farfurie cu ceva cald de mâncare. Mai grav e că bătrâna suferă şi de o boală psihică şi chiar devine uneori agresivă, motiv pentru care nu-i publicăm numele complet.

Au uitat de mamă

Femeia are doi copii, dar care sunt peste hotare şi rar îi trec pragul, ditamai să o ajute şi să-i facă bătrâneţea mai uşoară şi liniştită. Se întâmplă uneori că nu are nici ce mânca şi roagă vecinii să-i cumpere o bucată de pâine. Nu ar fi asta o problemă dacă bătrâna ar fi sănătoasă, mental inclusiv. „Nu ne-am obosi să-i aducem mâncare dacă s-ar comporta firesc, dar sunt perioade când este foarte agresivă. Poate să strige, plânge și aruncă peste geam de la etajul patru tot felul de gunoaie, chiar veselă. Nu dă Doamne să lovească pe cineva. Vecinii nici mașinile nu le mai pot parca în fața casei. Le este frică. Și asta durează de ceva vreme. I-am telefonat și feciorului și ne-am plâns, dar … nicio reacție. Bătrâna tot singură și neajutorată este”, ne spune una dintre vecine, Larisa.

Rătăcită prin oraș

Deseori, femeia merge în oraș, uită unde se pornește și se rătăcește. Dacă este prin apropierea casei, vecinii o cunosc deja și o ajută să ajungă acasă. Mai grav este când ajunge în oraș. „Două zile la rând a stat la ușa magazinului nostru și cerșea de la cumpărători. Am văzut că este bătrână și bolnavă, i-am dat de mâncare, iar a doua zi, dis-de-dimineață, o vedem iar sub ușa magazinului. Ne-a spus că a dormit în stradă pentru că nu a avut cu ce ajunge acasă. Am chemat atunci poliția și am dus-o acasă”, susține Ludmila Zavtoni, administratoarea unui magazin alimentar din sectorul Telecentru al Capitalei.

Respinsă și de autorități

Adusă acasă de oamenii legii, bătrâna a fost lăsată în fața blocului, fără ajutor, ori măcar să fie ajutată să ajungă în apartament. „Ce să-i facem doamnă? Unde să o duc. Nu pot să fac niciun proces verbal că acum nu este agresivă”, ne-a reproșat poliţistul de sector.

Nici responsabili de la asistenţa socială nu ne-au putut oferi vreo soluţie. „Nu are statut de bătrână singuratică şi nici nu stă la evidenţă psihiatrică. Pentru asta ar trebui copiii sau redele apropiate să ia atitudine. Dacă nu are cine să o îngrijească, să fie măcar plasată la o casă pentru bâtrâni, dar iarăşi, noi nu putem să intervenim fără vreun motiv”, ne spune o angajată de la Asistența Socială Teritorială.

„Și noi, vecinii, ce facem până atunci? Așteptăm să fie vreun caz tragic ca să se sesizeze autoritățile și să ia atitudine? Să vă spun sincer, ne este și frică să locuim cu ea în același bloc. Nu dă Doamne să aibă scurgeri de gaze, să apară vreo problemă la sistemul de canalizare. Suntem pierduți atunci”, ne spune revolatată o altă vecină.

Până a se rezolva problema, Lilia I. continuă să hoinărească pe străzi, să răcnească și să plângă în toiul nopții. Mai grav, să arunce peste geam, în fața blocului, cu tot felul de obiecte care îi nimeresc la îndemână.

moldnova.eu

0